Програмою утилізації боєприпасів на 2008—2017 роки передбачено знищення 474 тисяч тонн боєприпасів. Уже утилізовано — 186 тисяч тонн. На цьому наголосив віце-прем’єр-міністр Олександр ВІЛКУЛ (на знімку) під час виїзної робочої наради на базі 61 арсеналу в місті Лозова Харківської області.

За його словами, уряд посилює контроль за збереженням боєприпасів. Особлива увага приділятиметься арсеналу в Лозовій, де 27 серпня 2008 року внаслідок надзвичайної ситуації — пожежі — здетонувало близько 63 тисяч тонн боєприпасів.
«Урядом поставлено завдання до кінця цього року завершити очищення території та знешкодити залишки боєприпасів», — сказав віце-прем’єр-міністр. — Уже розчищено 220 га території арсеналу із 247 га, вивезено і знешкоджено 26 тисяч тонн боєприпасів із 30 тисяч тонн».
З радянських часів в Україні залишився 31 військовий склад, де зберігалося близько одного мільйона тонн боєприпасів. Майже стільки само боєприпасів було використано за рік Оборони Севастополя під час Великої Вітчизняної війни.
Олександр Вілкул проінспектував знищення боєприпасів, яке відбувається шляхом контрольованого підриву. У свою чергу, голова ДСНС України Михайло Болотських запевнив, що ситуація на території арсеналу повністю під контролем рятувальників.
«На знешкодженні боєприпасів у Лозовій працює наш піротехнічний загін загальною чисельністю 165 осіб, серед яких, зокрема, 110 піротехніків, а також 45 одиниць інженерної та спеціальної техніки різного призначення. 
Переконаний: ми виконаємо поставлене на 2013 рік завдання — очистити решту технічної території від боєприпасів, здійснити контрольну перевірку та підготувати передачу території арсеналу для функціонування у «мирних» цілях», — сказав він.
Вл. інф.