ПОЧАТОК НА 1-Й СТОР.

У Світовій організації торгівлі на письмовий запит журналістів відповіли, що всі члени СОТ вдаються до системи врегулювання суперечок, але наразі жодна із двох сторін не скористалася цим у даному випадку. Крім того, у СОТ утрималися від будь-яких оцінок того, що відбувається.
Учора, напередодні перемовин з українською делегацією, керівник Росспоживнагляду Геннадій Онищенко заявив, що в Росії до України є претензії у сфері захисту прав споживачів, а, мовляв, уважати це торговельною війною неправильно. «У нас іде професійна робота. Ми маємо конкретний довгий перелік претензій, що перебуває в галузі законодавства у сфері захисту прав споживачів», — сказав Онищенко.
«Саме так. Якщо це називають торговельною війною, нехай це називають торговельною війною», — сказав він.
Тим часом, на фронті торговельного конфлікту між Росією й Україною намітилося деяке поліпшення ситуації. У п’ятницю в Москві Онищенко обговорив з українськими колегами перспективи повернення на російський ринок кондитерської продукції компанії Рошен. І після цієї зустрічі міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк розповів журналістам, що рішення стосовно відновлення поставок кондитерської продукції Рошен буде прийнято найближчим часом.
«Сьогодні ми провели переговори і підписали протокол, який передбачає створення російсько-української комісії, робочої групи, котра системно двічі на рік — один раз у Російській Федерації, другий раз в Україні — проводитиме засідання», — сказав він. За словами міністра, ця група буде протягом року працювати, щоб «якось гармонізувати стандарти, вимоги щодо якості».
«У цілому ми переговорами задоволені. Було знайдене розуміння, і я переконаний у тім, що найближчим часом усі ті дії, які ми намітили, будуть здійснені й буде ухвалене рішення щодо кондитерської продукції», — сказав він.
Ну а поки перемовини тривають, українська митниця не залишається в боргу перед росіянами. Як удалося дізнатися «Голосу України», російським товарам нині також ніхто не створює комфортних умов під час розмитнення...

У п’ятницю стало відомо, що Україна заборонила імпорт зерна і кормів із трьох федеральних округів Росії — Сибірського, Північно-Кавказького та Південного у зв’язку з... випадками захворювання тварин на ящур у цих регіонах. Крім того, Україна заборонила також і транзит даної продукції із цих російських регіонів. На який термін запроваджено заборону, не уточнюється...

Яна СТАДІЛЬНА.

РеакцІЯ Із закордону

Карл Більдт, міністр закордонних справ Швеції: «Росія починає торговельну війну проти України, щоб блокувати її відносини з ЄС? Це може бути дуже серйозно».

Костянтин Затулін, член урядової комісії РФ у справах співвітчизників за кордоном: «Україна йде своїм шляхом, не збираючись при цьому відгукуватися на всі наші пропозиції. Зрозуміло, що в цьому випадку можуть бути наслідки...»

Сергій Михєєв, віце-президент російського Центру політичних технологій: «Зрозуміло, що це пов’язано з намірами України підписати Угоду з ЄС, і російська позиція є простою: робите вибір, то робіть його до кінця».

РІА «Новости»: «На думку експертів, Росія висуває Україні стандартні вимоги, такі ж, які вона висуває іншим країнам, що не входять з нею до одного інтеграційного блоку. Втім, вони не виключають, що нинішня ситуація — елемент політичної боротьби між країнами».

«Німецька хвиля»: «Уряд РФ запевняє, що він не причетний до блокування українського імпорту на митниці. А тим часом російські експерти вважають цю блокаду відповіддю Москви на прагнення Києва підписати Угоду про асоціацію з ЄС».

Радіо «Свобода»: «Проблеми виникають синхронно з успіхами України в європейській інтеграції і зі зменшенням інтересу до Митного союзу. Економічні втрати є обопільними. Але якщо в короткостроковій перспективі українські компанії рахують збитки, то стратегічно повторення торговельних воєн із Росією стимулює українських виробників розширювати ринки збуту, ставати більш конкурентоздатними. Тобто в підсумку Україна виграє».

 

«Голос Америки»: «Проблеми українських експортерів зумовлені не лише економічними, а й політичними причинами. Зокрема, це може бути реакцією Москви на підготовку угоди про створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС».

ТИМ ЧАСОМ

Вантажі для Чорноморського флоту РФ не можуть бути звільнені від сплати митних зборів.

Таку позицію озвучив начальник головного управління Міндоходів у Севастополі Юрій Карпов. Виконуючий обов’язки начальника Севастопольської митниці Владислав Ємельянов роз’яснив, що господарську діяльність підприємств і організацій Чорноморського флоту РФ здійснюють відповідно до законодавства України. Перевезення матеріально-технічних засобів для потреб флоту проводять із дотриманням прикордонного, митного й інших видів державного контролю (при перетині російсько-українського кордону).
Але проблеми при взаємодії митниці й російських вантажоперевізників усе-таки виникають. Так було з весняними поставками палива на ЧФ РФ. Чорноморський флот Севастопольській митниці подав декларацію, у якій паливо для реактивних двигунів було класифіковано за кодом, що припускає ставку акцизного податку 30 євро за тонну. Після лабораторних досліджень палива, проведених з ініціативи нашої митниці, з’ясувалося: такий вид енергоносія підлягає оподаткуванню за ставкою 182 євро за тонну.
Із неправильною класифікацією палива для реактивних двигунів зустрічалися й інші українські митниці — Київська й Східна.
Микола МАГДИЧ.
Севастополь.
**
Дипломат закликав не боятися Євросоюзу
Єдиний ринок Європейського Союзу — це 500 мільйонів споживачів за загального обсягу ВВП 17 трильйонів доларів. У Митному союзі цей показник становить три трильйони доларів. Про це в Чернігові заявив заступник посла Великобританії в Україні Мартін Дей (на знімку праворуч) в рамках «Вуличного євроуніверситету». Він повідомив: британський уряд виступає за те, щоб були ліквідовані торговельні бар’єри в кооперації. Дипломат зазначив, що уважно стежить за ситуацією, що виникла між Україною та Росією на кордоні. На його погляд, у русі до Європейського Союзу «немає нічого, що б завадило також розвитку зв’язків з Російською Федерацією у різних сферах». М. Дей взяв участь у відкритті виставки карикатур, присвячених європейській інтеграції.
Сергій ПАВЛЕНКО.
Чернігів.
Фото автора.