Футбол. Чемпіонат світу-2013. Відбірний цикл. 14 серпня. Група F. Північна Ірландія — Росія. 1:0. Португалія — 14 очок, Росія — 12, Ізраїль — 11, Північна Ірландія — 6, Азербайджан — 4, Люксембург — 3.

Контрольні матчі національних збірних. Результати зустрічей за участю суперників української збірної. Англія — Шотландія. 3:2. Білорусь — Чорногорія. 1:1. Молдова — Андорра. 1:1. Польща — Данія. 3:2.
Україна — Ізраїль. 2:0. Голи: Ротань, 29, Селезньов, 71.
Україна: П’ятов, Федецький, Кучер, Ракицький, Шевчук (Мандзюк, 90+1), Тимощук (Дедечко, 46), Ротань, Гусєв (Ковпак, 80), Едмар (Гречишкін, 85), Коноплянка (Хомченовський, 46), Девич (Селезньов, 46). Тренер —Михайло Фоменко.
Ізраїль: Ават, Шпонгін, Тібі (Кейнан, 86), Бен Гаїм, Гершон, Натго (Бенаюн, 73), Кайал (Раді, 46), Йєйні (Альберман, 46), Бен Басат, Меліксон (Езра, 46), Шегтер (Рафаелов, 61). Тренер — Елі Гутман.
Рефері — Іван Кружляк (Словаччина).
Київ. НСК «Олімпійський». 25 637 глядачів. 18 градусів. Дощ.
Своїх «п’ять копійок» у події, на жаль, вставив дощ, котрий, мов божевільний, почав періщити ще за півгодини до матчу. Але потім ущух, і тоді, власне, почалася гра. Збірна України намагалася постійно тримати в напрузі оборону гостей. Але та діяла досить грамотно й упевнено.
Та гол, як кажуть, назрівав. І ми його таки побачили. Ізраїльтяни втратили м’яча в центрі поля. Його підхопив невтомний і натхнений Девич. Він з правого флангу зробив передачу на Едмара, той віддав м’яч Ротаневі (на знімку внизу),котрий з лінії карного майданчика пробив потужно і влучно.
На 40-й хвилині українці знову провели шикарну атаку. Шевчук прострелив зліва, і Гусєву забракло якоїсь миті, щоб дотягтися до м’яча та відправити його в порожні ворота.
У перерві знову з ланцюга зірвалася злива. Втім, вона наче злякалася футболістів. Бо коли команди вийшли на поле, стихія знову перетворилася на дрібні опади. А чудовий газон «Олімпійського» дозволив командам демонструвати якісну гру.
Друге взяття воріт збірної Ізраїлю нагадувало перше. Передача з правого флангу Едмара і влучний удар Селезньова (на знімку вгорі) в один дотик. Отже, збірна України здобула переконливу перемогу. Наші футболісти діяли осмислено, з великим бажанням і видно було, що отримували насолоду від своєї роботи. Вони були досить мобільні та гострі в атаці, демонструючи певну зіграність. Але і в обороні показали добротну гру. Цьому великою мірою сприяла впевненість П’ятова.
Елі Гутман привітав українців з перемогою і відзначив їхню добру гру. А від своєї команди він чекав більшого. «Але Україна добре пресингувала і не дозволила нам творити, — зазначив ізраїльтянин. — У першому таймі ініціативою повністю володіли господарі, в другому — ми намагалися її перехопити, але гра завершилася 2:0 на користь України».
— Не можна цей матч розглядати крізь призму офіційних зустрічей, — сказав Михайло Фоменко. — Ми одержали не так багато інформації, бо було обмаль часу. Не змогли ми й перевірити всіх, тому що кількість замін було обмежено. Здебільшого ми проводили роботу відновлювального характеру.
Втім, не так уже й багато часу залишилося до офіційних поєдинків — збиратимемо інформацію, посилатимемо розвідників на матчі конкурентів. Час настає непростий — чотири команди мають шанси вийти з першого місця з нашої групи, і це неабияка складність у психологічному плані.
— Ваші підопічні сьогодні активно діяли у відборі. То це була репетиція перед Англією?
— Ми не зациклюємося на одному матчі. Треба вміти оборонятися й атакувати по-різному. А до Англії ще треба дожити. І будуватимемо гру з нею залежно від наявної у нас інформації.
— Збірна при вас не програла жодного разу, і вболівальники починають до цього звикати...
— Річ у тім, що нас цього вчили. Який сенс тільки брати участь? Виходячи на поле, ми повинні ставити перед собою максимальні цілі. Як щось не виходить, треба кількість перетворювати на якість. Це серйозна і відповідальна робота, і хлопці це чудово розуміють...
 
 
 
 
 
Фото Володимира КОТЛЕНКА і Євгена КРАВСА.