Народний депутат Віктор ОСТАПЧУК:

«Сьогодні на сучасному стадіоні, де проводила передматчові розминки збірна Голландії, має можливість грати наша дітвора. Крім цього, до початку сезону 2011 року ми побудували тут з десяток нових спортивних майданчиків — для волейболу, баскетболу, пляжного волейболу, майданчики з тенісними столами, а також з новими, сучасними атракціонами і тренажерами. Будували з таким розрахунком, щоб усі загони могли займатися спортом одночасно. Допомагає подружитися з фізкультурою й багаторівневий басейн, побудований за німецькою технологією на початку 2000-х років».

Літо стрімко наближається до завершення, а в дитячих центрах Південної залізниці розпал оздоровчого сезону і не збирається спадати. Разом з дітьми залізничників тут відпочивають юні мешканці Борівського, Ізюмського, Куп’янського та Шевченківського районів. Чотириста дітей, яким потрібна особлива соціальна опіка, змогли оздоровитись у кращих таборах Слобожанщини завдяки народному депутату України, президенту громадської спілки «Соціальний Рух Поваги» Віктору Остапчуку.

Дитячі табори Південної залізниці завжди були відкриті для дітей, яким в житті необхідна особлива турбота. Приміром, після аварії на Чорнобильській АЕС київські діти приїжджали на літні зміни 1986—1989 років у табір «Лісова казка», розташований під Куп’янськом. Що вже казати про вихованців підшефних шкіл-інтернатів, для яких відпочинок в одному із шести дитячих оздоровчих центрів Південної залізниці — євпаторійській «Мрії», харківському «Сонячному», лозовській «Зміні», сумському «Орлятку», полтавській «Молодій гвардії», куп’янській «Лісовій казці» — така ж звична прикмета канікул і літа, як і для дітей працівників залізниці. Дітвора буквально закохана у свої міні-республіки. І, треба сказати, є за що.
Традиція оздоровлення дітлахів з непростою долею збереглася й з переходом Віктора Миколайовича на депутатську роботу. Цього літа народний депутат, за підтримки керівництва Південної дороги і Дорпрофсожу, організував для дітвори свого округу справді незабутній відпочинок. Списки дітей, яким виділялися путівки, були підготовлені, на прохання Віктора Миколайовича, райдержадміністраціями і міськрадами. До них увійшли діти-сироти, вихованці дитячих будинків, у тому числі сімейного типу, діти із багатодітних родин, а також обдаровані діти, котрі посіли призові місця на різних олімпіадах, спортивних змаганнях і творчих конкурсах.
У «Сонячному» завжди сонячно
Дитячий лікувально-оздоровчий центр «Сонячний», розташований у зеленій зоні Харкова, вважається одним із найкомфортабельніших дитячих таборів Слобожанщини. А завдяки Євро-2012 і взагалі перетворився на дитячий центр «преміум-класу». Річ у тім, що Віктору Остапчуку, тоді начальникові Південної дороги, вдалося домогтися, щоб «Сонячний» як тренувальну базу включили до державної цільової програми підготовки до проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року. У результаті (крім будівництва сучасного стадіону на 5 тис. глядацьких місць) тут було проведено масштабну реконструкцію дитячих і медичного корпусів, а також їдальні. При цьому оновлено абсолютно все — від холодильної і варильної техніки в їдальні до сантехніки, меблів, штор і світильників у дитячих номерах.
Не випадково повноплатна путівка в «Сонячний» коштує понад 6 тис. грн. (діти залізничників відпочивають за пільговими путівками). І навіть за наявності таких коштів батькам, які не працюють на Південній залізниці, непросто влаштувати своїх дітей у престижний табір. Але, проте, тут ніколи не забувають про дітей соціальних категорій...
— У нас найкращий загін, ми дуже здружилися. Уже зробили й підписали світлини: ми — вожатим, вожаті — нам. Розставатися дуже не хочеться. Домовилися після закінчення зміни, 10 серпня, зустрітися в Харкові, — розповідає Настя Денисенко з міста Ізюм.
— Я ще ніколи не бачила такого табору, щоб у номері були плазмовий телевізор, кондиціонер, зручні ліжка, душова, — доповнює подругу, з якою вона познайомилася в «Сонячному», Іра Морозова, теж ізюмчанка. — В «Сонячному» — дуже класно. І не тільки через комфортабельні номери, в яких ми живемо по двоє, гарний басейн та шестиразове харчування. Тут супервожаті, дуже багато різних фестивалів і спортивних змагань, цікавих гуртків.
— Хоча «Сонячний» офіційно називається дитячим лікувально-оздоровчим центром, фактично це ще й спортивний центр, — розповідає народний депутат України Віктор Остапчук. — Утім, для одного з об’єктів Євро-2012 (під час чемпіонату тут розміщалися представники Королівського футбольного союзу Нідерландів) це й не дивно.
— Ми намагаємося дітей соціальних категорій залучати до всіх заходів, максимально допомагати й опікувати, — розповідає заступник директора ДЛОЦ «Сонячний» з виховної роботи Вікторія Пляшешник. — Звичайно, діти різні. Як правило, більшість добре вливаються в наш колектив, але трапляються сильно затиснуті й неконтактні. Однак до кінця зміни це вже зовсім інші діти — відкриті, розкріпачені, готові до діалогу. І справа не тільки в професійному психологові, який у нас працює на всіх змінах і допомагає дітям розкритися. Вони відчувають, коли їх щиро люблять!
Не гірше від «Артека»
Дитячий оздоровчий центр «Мрія», чорноморська перлина Південної залізниці, також цього літа приймав дітей соціальних категорій з округу Віктора Остапчука. Враження в них залишилися незабутні. Дехто із дітей-сиріт, які раніше відпочивали в «Артеку», в один голос твердять: у «Мрії» — краще!
— Раніше це був звичайний піонертабір, побудований на початку 60-х років минулого століття за типовим проектом. Четверо-п’ятеро осіб у кімнаті, спартанська обстановка, зручності в кінці коридору. Але в 2007—2010 роках ми поетапно перебудували всі три «піонерські» корпуси, перетворивши «Мрію» на сучасний дитячий центр, — коментує захоплення дітей Віктор Остапчук. — Тепер у корпусах «Мрії» діти живуть у двомісних номерах з усіма зручностями, на заново обладнаній території повно спортивних і тренажерних майданчиків. До речі, багато не вірили, що така краса будується для дітей. Казали, що ми хочемо «Мрію» після реконструкції приватизувати і перепрофілювати. Але потім учергове переконалися, що в нас слова не розходяться з ділом. Якщо ми говоримо: «Усе краще — дітям», то й чинимо відповідно. Звичайно, дуже важливо, щоб у таких чудових дитячих центрах, як «Мрія», могли відпочити дітлахи, яким особливо необхідні соціальна підтримка та захист. Тим паче що багато хто з них уперше побачили море.
До речі, якщо на другій і третій змінах у «Мрії» відпочивали по 15 дітей соціальних категорій, які влилися в різні загони, то на першу їх приїхало відразу півсотні — з усіх територіальних утворень округу! До того ж зі своїми викладачами, котрі сформували з різновікових дітей два загони.
— Це були золоті загони — усі діти надзвичайно дружні, надзвичайно згуртовані й працьовиті. Для них не існувало понять «не хочу», «не буду», «не вмію». Справжні ентузіасти. За все бралися, брали участь у всіх заходах, — розповідає заступник директора санаторію-дитячого оздоровчого центру «Мрія» з виховної роботи Валентина Рудась. — У нас діти і відпочили, й оздоровилися, і розкрили всі свої таланти. А коли настав час їхати, плакали і вони, і ми... Величезне спасибі Віктору Миколайовичу Остапчуку й усім, хто знайшов можливість допомогти цим дітям. Це саме той випадок, коли все, що прагнули в дітей вкласти, потрапило на благодатний ґрунт і дало прекрасні паростки.
З Валентиною Григорівною солідарні в усіх інших таборах Південної залізниці, де нинішнього не найспекотнішого літа зігріли теплом і любов’ю дітей, яким це особливо потрібно.
Лілія ДВОСКІНА, помічник народного депутата,
Микола КОСИЙ, власний кореспондент «Голосу України».
 

Віктор Остапчук серед своїх підопічних.

Корабель дитячої мрії.

Фото Валентина БЕРДУТИ. 

ФАКТ

За ті 12 років, упродовж яких Віктор Остапчук керував Південною залізницею, з його ініціативи всі дитячі залізничні табори були повністю перебудовані: реконструйовані спальні корпуси та їдальні, побудовані басейни із сучасними системами підігріву й очищення води, спортивні майданчики зі штучним покриттям, установлені тренажери, атракціони тощо. А традиція оздоровлення дітей з непростою долею стала нормою. Знедолені діти мають таке само право на щастя, як і інші, тільки, напевно, трошки більше...