Колекцію унікальних музичних інструментів виставили в Кам’янець-Подільському державному історичному музеї-заповіднику. Із його фондів на огляд екскурсантів представлено старовинні бандуру та скрипку, на яких змолоду й до своїх останніх днів грав патріарх української байки Микита Годованець. 

Поруч — цимбали, які, за свідченням фахівців, надихнули знаменитого Ференца Ліста на створення музичного циклу «Колоски Воронівців», в якому автор використав українські мелодії, а також фортепіанних п’єс «Українська балада» та «Думка». Справжньою сенсацією є козацькі литаври (гвинтовий тулумбас) XVІІ століття, котрими можуть похвалитися лише кілька музеїв України. Відвідувачі з інтересом роздивляються і старовинну фісгармонію фірми Циммерман, якою послуговувався знаний у всьому світі автор «Щедрика» Микола Леонтович, коли був регентом хору Кам’янець-Подільської духовної семінарії.

«А ось на цьому баяні приватного виготовлення 30-х років минулого століття, — каже працівник музею Лілія Троїцька, — музикував простий подоляк, але інструмент має героїчну біографію — він пройшов із власником усю Другу світову війну й повернувся до рідного краю. Баян подарувала нам відома в місті творча родина Геплюків».

Хмельницька область.