Що насправді криється за діями наших сусідів? Це прояв бюрократії чи все-таки спроба підштовхнути Україну до вступу в Митний союз? Свою точку зору з цього приводу висловили народні депутати.

Володимир ОЛІЙНИК (фракція Партії регіонів):

— Так не можна розмовляти з сусідами, суверенними державами, якщо є якась пропозиція до об’єднання. Складається враження, що Україну намагаються нецивілізованим способом схилити до об’єднання з Митним союзом. Я не думаю, що це викличе якусь велику повагу з боку українців, які доволі симпатизують Росії. Така форма неприйнятна. Дружбу, взаємну повагу будують не на страху, що ти щось втратиш, а на тому, що ти придбав від спілкування, об’єднання.

Арсеній ЯЦЕНЮК (фракція «Батьківщина»):

— Заборона на ввезення українських товарів до Росії — це не що інше, як тиск Російської Федерації, щоб змусити нас вступити до Митного союзу. Сьогодні ця торговельна війна набула загрозливих масштабів. Переконаний: такі дії РФ є порушенням Угоди про вільну торгівлю в рамках СНД, понад те — вони порушують і базові принципи Світової організації торгівлі, членами якої є і Україна, і Росія.

Так не поводяться не те що партнери, а й навіть погані сусіди. До того ж свій вибір Україна вже зробила. Курс на євроінтеграцію закріплено в законодавстві, і на Вільнюському саміті Східного партнерства повинна бути підписана Угода про асоціацію України та ЄС.

 

 

Оксана ПРОДАН (фракція «УДАР»):

— Звісно, цей крок для того, щоб не дати нашій країні вступити в Європейський Союз, підписати Угоду про асоціацію, і Україна має вжити всіх необхідних заходів для того, щоб з’ясувати причини такого рішення. Наші країни є членами Світової організації торгівлі, і нині український уряд та Верховна Рада мають ініціювати розгляд цього питання в СОТ для того, щоб були адекватні санкції стосовно сторони, яка без жодних пояснень ініціює обмеження для України.

Юрій БУБЛИК (фракції «Свобода»):

— Цим вчинком Росія показала своє істинне обличчя. Таке ставлення Російської Федерації повинно об’єднати українську націю. Маємо зрозуміти: поважають і шанують на світових ринках і взагалі в політиці лише сильних. Тому Україні потрібно ставати сильною. Не скажу, що у відповідь ми маємо вчиняти так само. Ми не проти російського, але ми за українське. І коли «за українське» переважатиме, ми зробимо свою економіку сильнішою. Загалом розцінюю цю ситуацію як спробу нас принизити, в черговий раз довести нашу меншовартість.

 

 

 

 

Сергій ГОРДІЄНКО (фракція КПУ):

— Якби Україна була членом Митного союзу, напевно, таких проблем не виникало б. Тому треба вести серйозні перемовини і не забувати про те, що велика частина наших ринків залишається в Росії і країнах колишнього Радянського Союзу. З огляду на це, Компартія активно готується до збору підписів з проведення референдуму щодо вступу до МС. Нехай люди самі визначать, який вектор розвитку, зокрема й економіки, їх більше цікавить. Нічого не маю проти Європейського Союзу, але збалансована політика має бути зорієнтована передусім на збереження нинішніх ринків. А вже на другому етапі можна боротися за світові ринки, дбаючи про якість наших товарів. 

Вл. інф.