Росія практично заблокувала український експорт, внісши всіх постачальників країни до списку ризикованих. Україна може втратити через це 1,5% реального ВВП лише в другому півріччі. Це демонстрація сили Москвою напередодні підписання Україною угоди про асоціацію з ЄС, зазначають опитані «Голосом України» політики та експерти. А Прем’єр-міністр України Микола Азаров пов’язує проблеми в торговельних відносинах з Росією з утворенням і структуруванням Митного союзу. У свою чергу голова комітету Держдуми у справах СНД Леонід Слуцький підтвердив, що ситуацію спричинено «просто бюрократією, оскільки Україна не є членом Митного союзу».
Отже, Федеральна митна служба РФ із 14 серпня внесла всіх без винятку українських експортерів до списку ризикованих, повідомила Федерація роботодавців України (ФРУ). При цьому заходи попередження ризику були ще більш посилені. По суті, йдеться про повну зупинку українського експорту. Якнайменше на тижні чи навіть на місяці, заявили у ФРУ. Федеральна митна служба Росії не підтвердила й не спростувала цю інформацію, відмовившись від коментарів.
«На жаль, «Рошеном» справа не обмежилася. Проблеми в українських експортерів із проходженням митного контролю на митниці РФ почали виникати ще з 20 чисел липня, — йдеться в повідомленні на сайті ФРУ. — Це полягає в тому, що транспортні засоби, які перевозять продукцію українських товаровиробників, на кордоні РФ підлягають безпричинній суцільній перевірці, включаючи вивантаження товару. Усе це призводить до збільшення термінів простою вагонів та інших транспортних засобів і, як наслідок, веде до подорожчання або зриву поставок товарів, псування продукції, а також підриває позиції українських товаровиробників на ринку РФ».
Прогнозований обсяг українського експорту в РФ у другому півріччі 2013 року Федерація роботодавців України оцінила приблизно в 8,5 млрд. доларів. Унаслідок зриву частини контрактів, а також подорожчання й затримки виконання інших експортних угод, за оцінкою ФРУ, втрати України від дій російської сторони можуть досягти 2—2,5 млрд. доларів у другому півріччі цього року.
Експерти говорять про те, що кожна сторона, будучи членом СОТ, повинна дотримуватися суворих торговельних правил. Такий різкий вчинок, як оголошення всіх українських експортерів ризикованими, обов’язково потребує пояснень. Просто так взяти і запровадити такий захід не можна. Тому «оголошення війни» без оголошення причин наштовхує всіх аналітиків лише на одну думку — суто торговельних причин, які б виправдали такі дії Росії, немає. Тим паче що українські підприємства одержували російську сертифікацію й документацію, що підтверджує якість нашої продукції. А вжиті Росією кроки можна розглядати як її відповідь на бажання України підписати в листопаді Угоду про асоціацію з Європейським Союзом, яка зачиняє двері для Києва до Митного союзу.
Нагадаємо, Росія раніше вже запроваджувала подібні заходи в 2005-му і 2006 роках щодо Грузії та Молдови. Але тоді вона не була членом СОТ, їй не могли висунути претензії. А оскільки Росія та Україна є членами СОТ, то Київ має повне право звернутися до всесвітньої організації для вирішення суперечки. Свого часу Франція обмежила ввезення азійських товарів, зробила для них окремі порти. Однак миттєво розібралися в рамках СОТ, і Франції довелося швидко зняти обмеження відносно азійських експортерів. Втім, більшість експертів прогнозують, що сторони спробують домовитися полюбовно, не залучаючи до дискусії міжнародних арбітрів.
На знімку: сьогодні на україно-російському кордоні ситуація напружена, як це було і у 2008 році.