Перспектива розвитку системи охорони здоров’я значною мірою залежить від позиції лікарської спільноти на місцях. На цьому наголосив народний депутат, голова парламентського підкомітету з питань законодавчого забезпечення реформування системи охорони здоров’я, медичної освіти та науки Святослав Ханенко (ВО «Свобода») (на знімку) під час круглого столу за участі представників Донецької обласної медичної асоціації та Донецької обласної асоціації лікарів загальної практики—сімейної медицини.

Свободівець підкреслив, що реальним варіантом впливу лікарської спільноти на процеси реформування медицини є створення на місцях дієздатних асоціацій лікарів та медичних сестер, а також пацієнтських асоціацій. 

«Значимість лікарського самоврядування колосальна. Знизу, від небайдужих людей, здатних мобілізувати ресурси та самоорганізуватися, має йти ініціатива. Формування лікарських асоціацій та їхня активна робота є інструментом серйозного впливу на події, що відбуваються в галузі», — заявив народний депутат. 

За його словами, важливо залучити представників профільних лікарських асоціацій до роботи над законопроектом про лікарське самоврядування: «У майбутньому ці об’єднання можуть організувати Українську лікарську палату, яка здійснюватиме контроль за якістю освіти, кадровим забезпеченням медицини, працевлаштуванням лікарів та оцінювати ефективність їхньої роботи». Також С. Ханенко наголосив на важливості присутності лікарів у місцевих радах.

«Півроку я аналізував, що відбувається в організаційному і законодавчому забезпеченні галузі, вивчав стан справ у Міністерстві охорони здоров’я, активізував співпрацю з Академією медичних наук України. Стало зрозуміло, що законопроектна робота нині хаотична. Тому я ініціюватиму комплексні заходи, зокрема законопроект «Про Концепцію державної політики в галузі охорони здоров’я», яка має дати відповідь на ключове запитання, яку систему впроваджуємо, а також законопроект «Про державну програму розвитку системи охорони здоров’я», котра буде підкріплена проектами законів про Національний інститут здоров’я, про лікарське самоврядування, правовий статус пацієнтів, медичну діяльність та іншими», — сказав депутат.

С. Ханенко попросив надати від імені асоціації реальні дані про ситуацію з реформуванням на Донеччині та їх вплив на доступність медичної допомоги, а також професійні пропозиції щодо цієї теми з реальними механізмами їх реалізації. «Усе це має бути відображено в Рекомендаціях парламентських слухань на тему медичної реформи, які нині опрацьовують у Комітеті Верховної Ради з питань охорони здоров’я та в рішенні комітету за результатами виїзного засідання в Донецьку. Очевидно, що регіонали в комітеті хочуть провести свій варіант «косметичних» рекомендацій, які не міститимуть особливих заперечень щодо перебігу і наслідків реформування. І наше завдання — не допустити цього», — зазначив політик.

Свободівець також звернув увагу на потребу партнерських взаємин між парламентом, адміністрацією Президента та Кабміном у законотворчому процесі: «На парламентських слуханнях я наголосив, що міністр не взаємодіє з парламентським комітетом. За тиждень після цього всіх членів комітету запросили в Міністерство охорони здоров’я для обговорення законопроекту про організацію діяльності медичних закладів. На першу нараду прийшли тільки четверо опозиційних депутатів, на другу — лише ми з народним депутатом-свободівцем Олегом Гелевеєм. Під час дискусії вдалося домогтися того, що в міністерстві сприйняли ідею створення дорадчого органу, який працюватиме над законодавчим забезпеченням реформування галузі. До його складу входитимуть парламентарії, фахівці МОЗ, науковці».