У понеділок суд ухвалив рішення затримати екс-ректора Національного університету державної податкової служби України Петра Мельника, котрий втік, а вже наступного дня його оголосили в міжнародний розшук. Деякі експерти вважають, що втеча Мельника викрила деякі пробіли кримінального права. Зокрема, про це заявила кандидат юридичних наук, кримінолог Ганна Маляр. 
«Нинішнім кримінальним законодавством прямо не передбачено втечу підозрюваного з-під домашнього арешту. Тому про склад правопорушення в таких діях говорити зарано, враховуючи принцип презумпції невинності. Тобто те, що він самовільно втік, а не його викрали, ще треба довести», — заявила юрист. «У разі затримання Мельника та наявності доказів втечі, слідчий суддя може (але не зобов’язаний) застосувати найсуворіший запобіжний захід — утримання під вартою. Однак суддя не порушить закон, якщо знову вирішить застосувати до Мельника запобіжний захід у вигляді домашнього арешту й одягти браслет», — вважає експерт. 
За словами Г. Маляр, цим пробілом у законодавстві, можливо, вдало скористалися захисники Мельника й він сам.
30 липня 2013 р. Медичні працівники везуть на кріслі-візку ректора Національного університету державної податкової служби Петра Мельника до автомобіля «швидкої допомоги» біля приміщення Печерського райсуду Києва.
 
Фото Євгена МАЛОЛЄТКИ/УНІАН.