У День знань, першого вересня, відбудуться лише святкові заходи. Навчальний процес розпочнеться в понеділок, другого вересня. На цьому під час засідання уряду наголосив Прем’єр-міністр Микола Азаров. Звертаючись до керівників органів виконавчої влади, він попросив їх потурбуватися, щоб «перший дзвоник» став справді незабутнім святом для дітей і батьків. Задля цього члени уряду поїдуть до закріплених за ними регіонів, аби взяти участь у святкуванні Дня знань у звичайних школах.

М. Азаров нагадав, що сьогодні офіційно завершується підготовка всіх навчальних закладів до нового навчального року. Тобто всі приміщення уже мають бути приведені до належного технічного та санітарного стану. Штати укомплектовані. Навчальна база підготовлена до повноцінного викладання предметів. Спортзали і спортивні майданчики — готові до фізичного виховання дітей.

«Нині відповідні комісії проводять останні перевірки технічного, протипожежного та санітарного стану приміщень навчальних закладів. Вимагаю, щоб ці перевірки відбувалися принципово, щоб недоліки, які, на жаль, завжди можуть бути, не маскувались, а виправлялись. І визначальною тут має стати думка й оцінка батьківських комітетів, які треба якнайширше залучити до перевірок», — наголосив прем’єр.

Між тим, важливим залишається питання безпечного перевезення учнів, які проживають у селі, до місць навчання і додому. «У 2013 році система освіти отримає 438 шкільних автобусів, закуплених за кошти державного бюджету, та 204 шкільних автобуси, закуплених за кошти місцевих бюджетів. Сьогодні до регіонів поставлено 248 автобусів. До кінця цього тижня буде поставлено ще 37. А до 25 серпня абсолютно всі автобуси мають бути в регіонах, і з першого вересня забезпечувати підвезення учнів та педагогічних працівників», — зауважив прем’єр. Він переконаний: до 2015 року уряд стовідсотково забезпечить потребу в перевезенні школярів новими, відповідно обладнаними автобусами.

Під час засідання уряду йшлося також про підготовку до саміту «Східного партнерства», який відбудеться 28—29 листопада у Вільнюсі. Прем’єр нагадав, що в понеділок на урядовому порталі був опублікований погоджений стороною ЄС і Україною проект Угоди про асоціацію. Нині завершується юридично-лінгвістична перевірка перекладів Угоди українською мовою та мовами Євросоюзу. Вносяться технічні зміни у зв’язку зі вступом Хорватії до ЄС.

«Сьогодні проект Угоди є відкритим для аналізу громадськості як в Україні, так і в ЄС. Тим самим ми демонструємо, що наша політика відкрита, прозора і відповідальна», — наголосив М. Азаров. Він нагадав, що відповідно до домовленостей Україна повинна адаптувати своє законодавство до понад 200 директив і близько 150 регламентів ЄС. Стан підготовки цих документів уряд розгляне наступного тижня під час засідання групи високого рівня під головуванням Прем’єр-міністра.

Водночас глава уряду зауважив, що не можна допустити ослаблення євразійського вектора нашої зовнішньої політики, втрату ринків для наших товарів і послуг у країнах Митного союзу.

За дорученням М. Азарова найближчим часом буде завершено аналіз наслідків підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС для розвитку коопераційних зв’язків між підприємствами України та країн Митного союзу. Про його результати буде поінформовано Кабінет Міністрів. Тим часом міністерствам економічного розвитку і торгівлі та закордонних справ доручено прискорити підготовку конкретних пропозицій щодо приєднання до окремих угод і технічних регламентів Митного союзу.

Вл. інф.

На передньому плані — віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА. 

Цифра

Цього року близько 450 тисяч першокласників сядуть за шкільні парти. Це на 17 тисяч більше, ніж торік. 1 вересня відкриється 11 новозбудованих шкіл. 58 шкіл буде введено в експлуатацію після реконструкції та капітального ремонту. Крім того, буде завершено будівництво окремих добудов у 11 загальноосвітніх школах.

ДослІвно

Прем’єр-міністр Микола Азаров:

 «Хочу підкреслити, що підписання Угоди про асоціацію між Україною і ЄС не перешкоджає поглибленню відносин з Митним союзом у рамках розширення вже існуючої зони вільної торгівлі СНД».