Союз Європейських Футбольних Асоціацій (УЄФА) учора оголосив про своє рішення дискваліфікувати ФК «Металіст» із Ліги чемпіонів на сезон 2013—2014 років. Таке рішення було прийнято апеляційною інстанцією УЄФА за результатами розгляду дисциплінарної справи, відкритої проти харківського клубу після оприлюднення вироку Спортивного арбітражного суду у Лозанні від 2 серпня, яким матч «Металіст» — «Карпати», що відбувся 19 квітня 2008 року з рахунком 4:0, було визнано договірним.
Як йдеться в офіційному релізі УЄФА, апеляційна інстанція Союзу прийняла рішення дискваліфікувати клуб на період сезону 2013—2014 року за результатами розгляду документів, наданих дисциплінарним інспектором УЄФА, який вивчив усі матеріали цієї справи. В офіційному обґрунтуванні свого вироку УЄФА посилається на статті 2.04g, 2.05 і 2.10 правил організації щодо критеріїв допуску до участі у змаганнях (Ліга чемпіонів і Ліга Європи).
Протягом десяти наступних днів «Металіст» має можливість подати апеляцію на рішення УЄФА до Спортивного арбітражного суду у Лозанні. До такого кроку нещодавно вдалися два турецькі клуби, які було дискваліфіковано за організацію договірних матчів: «Фенербахче», який грає у Лізі чемпіонів, і «Бешикташ», котрий виступає у Лізі Європи. Отже, за клопотанням ФК «Фенербахче», суд призупинив дію рішення УЄФА до остаточного розгляду апеляції, а клуб продовжив виступати у Лізі чемпіонів і вийшов до плей-оф.
Щоправда, у випадку з «Металістом» початкове рішення було оголошено саме Спортивним арбітражним судом у Лозанні. Тож чи задовольнить він можливий апеляційний позов «Металіста» — під великим запитанням.
Комісія УЄФА з надзвичайних ситуацій збиралася вчора увечері, щоб вирішити, який клуб замінить дискваліфікований «Металіст» у плей-оф Ліги чемпіонів.
Ньон, Швейцарія.