З кожним роком виробляти продукцію стає менш вигідно 
Для заслуженого працівника сільського господарства України, керівника ПСП «Правда», що в селі Підгайці Млинівського району, Володимира Мельничука (на знімку) цьогорічні жнива — тридцяті. Попри досвід, відомий аграрій називає їх особливими і виносить із них низку уроків.
Урок перший. У нинішньому році через затяжну весну посівна почалася пізно — всередині квітня. А ось жнива не затягнулися: стартували традиційно 10 липня і тривали «чистих» два тижні. На цю дату пшениця вже достигла. Водночас від землі вона не набрала всієї необхідної «ваги», що позначилося на врожайності деяких сортів. Так, пшениця «Поліська-90», якою господарство користується щорічно і яка вважалася надійною за будь-якої погоди, нині при всіх дотриманих технологіях вперше не дала сподіваного врожаю. Це ще належить проаналізувати і зробити відповідні висновки. Втім, цьогорічні жнива у «Правді» вважають вдалими — досягли по валу колосових торішнього показника.
Другим уроком Володимир Мельничук називає розклад сільгоспкультур. Зменшили до 50 гектарів площі під цукровими буряками, бо культура нерентабельна. 
Натомість «Правда» вперше посіяла сою і сподівається на вагомий зиск від неї. Хороші надії на врожай подає зернова кукурудза, якої щороку збирають не менш як по 100 центнерів з гектара.
Ще один урок для «Правди» — цінова політика. Попри свою оптимістичність, Володимир Мельничук вважає, що з кожним роком вирощувати сільгосппродукцію дедалі менш вигідно. Не виняток і нинішній рік, коли влітку знову впали закупівельні ціни на зерно, ріпак, сою. Навіть на затребувану пшеницю третього і другого класів, яка в «Правді» становить вагому частку від всієї продукції. Подібне стосується і продукції тваринництва. Загалом господарство утримує 1900 голів худоби, має розвинуті молочну та м’ясну галузі, тому потребує значно кращого ринку збуту.
— Сьогоднішня закупівельна ціна на худобу просто знущальна для сільгоспвиробника, — розмірковує Володимир Мельничук, — у межах 10—14 гривень за кілограм при собівартості щонайменше двадцять гривень. Я схильний порівнювати нинішню цінову політику з 1985 роком. 
Тоді наші колективні господарства продавали великовагових биків по 4 карбованці 20 копійок, до того ж отримували 50 відсотків державної дотації. Виходило, що за кілограм реалізованого м’яса ми могли купити 20 літрів солярки. 
Тепер такий же кілограм м’яса прирівнюється до 1 кілограма 300 грамів солярки. Коментарі тут, як кажуть, зайві. Відповідно набагато менший шанс для ефективного розвитку сільського господарства.
— Який вихід?
— Регулювання цінової політики на користь сільгоспвиробників. По-друге, має запрацювати дотаційна система. Ми сьогодні не отримуємо дотацій ні на рослинництво, ні на тваринництво. Тим часом у розвинутих країнах світу на дотаціях тримається сільське господарство. Тож держава має стати головним гарантом стабільності в аграрній галузі.
Рівненська область.
Фото автора.

Тим Часом

Аграрії Рівненщини практично завершили збирання ранніх зернових. Намолочено 616 тисяч тонн зерна за середньої врожайності 30,5 центнера з гектара. На сертифіковані зерносклади завезли 130 тисяч тонн збіжжя, з яких 70 тисяч тонн — пшениця. 70 відсотків цієї пшениці відповідає вимогам продовольчого зерна. Хлібороби області під урожай 2014 року вже посіяли 4 тисячі гектарів озимого ріпаку, проводять підготовку грунту під озимі зернові, для яких відвели 129 тисяч гектарів, повідомила «Голосу України» директор департаменту агропромислового розвитку Рівненської ОДА Надія ПЕРЕХОДЬКО.