Учора у Вінниці завершив роботу приурочений до Дня Незалежності ХХІІ Міжнародний фестиваль аудіовізуальних мистецтв «Кришталеві джерела-2013», організований Національною радою з питань телебачення та радіомовлення за підтримки народних депутатів України Григорія Калетніка та Оксани Калетник.

Другий рік поспіль дитячий, молодіжний фестиваль кіно-, теле-, радіо-, фотомистецтва проходив у Вінниці на базі місцевого Національного аграрного університету. Понад двісті талановитих юнаків і дівчат з усіх областей держави подали на розгляд журі свої роботи. Автори кращих із них стали переможцями у чотирьох номінаціях фестивалю. Однак без подарунків і дипломів не залишився жоден автор фестивальних робіт. Про це подбали співорганізатори фестивалю з Вінницького національного аграрного університету.

Найважливішим для юнаків і дівчат стало спілкування з талановитими майстрами у галузі кіно, радіо телебачення та фотомистецтва. На все життя вони запам’ятають майстер-класи талановитої акторки Героя України Ади Роговцевої, народних артистів Російської Федерації режисера Володимира Фокіна та актора Олександра Голобородька, заслужених артистів Росії акторського подружжя Бориса Токарєва та Людмили Гладунко, оператора Першого Національного телеканала Володимира Таргонського.

— Упродовж свого життя, на яких би посадах не працював, завжди підтримував, і продовжую це робити, талановиту молодь, особливо із сільських населених пунктів, де менше можливостей для розвитку творчих здібностей, — каже народний депутат України, президент Вінницького національного аграрного університету Григорій Калетнік. — Тому ми запропонували організаторам додатково запросити 30 обдарованих діток із сіл Вінниччини, щоб надати їм можливість також спробувати свої сили в царині творчості. Дітям, яких доля наділила талантом, важливо поспілкуватися з тими, хто вже досяг вершин у тій чи іншій галузі мистецтва. В цьому, на мою думку, чи не найважливіша роль «Кришталевих джерел».

В університеті створили всі умови для занять у творчих майстернях, надали необхідну апаратуру для представлення робіт учасників фестивалю. У гуртожитках виділили місця для проживання, організували безплатне харчування в університетській їдальні. Та ще й провели прекрасний вечір знайомств, на якому свої таланти демонстрували творчі колективи навчального закладу.

Третій рік поспіль оргкомітет «Кришталевих джерел» очолює народний депутат України, донедавна член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Оксана Калетник. «Я прийняла для себе рішення, що й надалі підтримуватиму фестиваль, — каже парламентарій. — Про це повідомила своїм колегам з Нацради, коли переходила на роботу у парламент. Пообіцяла те саме учасникам фестивалю. Приємно, що мої друзі й партнери підтримують цей важливий захід. Знали б ви, з яким нетерпінням щороку чекають на фестиваль діти і молодь в усіх куточках нашої держави!»

За словами Оксани Калетник, створені в рамках фестивалю проекти популяризуватимуть на ширшу аудиторію. «Домовляємося з керівництвом апарату Верховної Ради, щоб кращі фотороботи представити у стінах Комітету з питань бюджету, — каже народний депутат. — Відео-, кінороботи талановитих дітей також продемонструємо для глядачів. Це потрібно насамперед їх авторам для подальшого самоствердження і стимулу в подальшій творчості, але й дорослим цікаво ознайомитися з тим, яким бачиться світ очима талановитих дітей».

— Генетична пам’ять є найголовнішою для людства, адже кожне нове покоління стоїть на плечах попереднього, — наголосила на прес-конференції почесний голова фонду «Батьківська земля», одного із спонсорів фестивалю, Галина Лосєва. — «Кришталеві джерела» — яскраве підтвердження сказаному. Вони не дають замулити не тільки пам’ять про наше минуле, а й усвідомлення того, хто ми є, якого роду-племені, якщо точніше, то ми є найталановитішим народом у світі, пам’ятаймо про це, допомагаймо ставати на крило тим, хто після нас гордо нестиме у світі звання українця».

Вінницька область.