Учора суддя Вінницького міського суду Юрій Ковбаса оголосив вердикт у справі правозахисника Дмитра Гройсмана, згідно з яким з підозрюваного знято всі обвинувачення через недостатність доказів. Після оголошення рішення в залі довго лунали оплески.

Представник прокуратури — старший прокурор прокуратури Вінниці Вікторія Калитко після цього одразу залишила залу засідань. Уже в коридорі на ходу пояснила, що розгляд справи може бути продовжено в апеляційному суді, а, можливо, і в Європейському суді з прав людини. Для подання апеляції стороні звинувачення надається 15 днів.

Як ми вже повідомляли у статті «Процес після смерті» («Голос України» за 8.08.2013 р.), 7 серпня у Вінницькому міському суді відбулося 73-тє засідання у справі проти відомого правозахисника Дмитра Гройсмана. Йому інкримінували ввезення, виготовлення, збут та розповсюдження порнографічної продукції тощо. Як покарання за такою статтею передбачено накладення штрафу в розмірі від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів або обмеження волі на строк до п’яти років, чи позбавлення волі на такий само термін.

Нагадаємо, засідання суду відбувалося за декілька годин до... похорону правозахисника. Він помер 5 серпня у Києві від серцевого нападу, у віці 41 рік. За життя правозахисник стверджував, що порушена проти нього справа є помстою за його викриття недоліків у роботі правоохоронних органів. Представник прокуратури на останньому засіданні пропонувала закрити кримінальну справу у зв’язку зі смертю обвинувачуваного. Однак адвокат правозахисника Наталія Гурковська, а також його син Давид Гройсман просили суд продовжити розгляд справи з метою виправдати чесне ім’я покійного правозахисника.

Вінницька область.