У двох найбільших містах краю — Полтаві та Кременчуці — відбулися традиційні свята меду. Хоча вони більше нагадували ярмаркові дійства: з освяченням головного продукту, піснями, жартами, театралізованим віншуванням Бджоли та плодів її невтомної праці. Й, звичайно, із велелюдними торгами медом і продукцією бджільництва. 
За словами голови обласної Спілки пасічників Наталії Сенчук, нинішній рік для її колег виявився значно врожайнішим за попередній. Тож більш двох десятків із них привезли у Полтаву найрізноманітніший мед — з лугових і лісових трав, білої акації, липи, травневий, гречаний, соняшниковий. 
Продавали його дешевше, ніж торік. За літр просили від 40 до 80 гривень. Найдорожчим був мед із акації, найдешевшим — із різнотрав’я. На згаданих «медових» ярмарках неабияку популярність мали також прополіс, маточне молочко, квітковий пилок, перга, лікувальні мазі, віск і товари з нього.
Не кажучи вже про медовуху та медівку: на місці можна було не лише продегустувати мед або якусь екзотику, а й проконсультуватися стосовно вживання чи застосування останньої та її виготовлення в домашніх умовах. Найекзотичнішими новинками солодкого святкування в Кременчуці стали виготовлені родиною місцевих пасічників на основі меду... мило та креми. Напередодні Маковія чи Медового Спасу не обійшлося, звісно, й без бубликів-маковичків і медових пряників.
Полтава.
 
На знімку: під час свята меду у Полтаві.
Фото автора.