Державна автомобільна інспекція України в Києві та Дніпропетровську почала проводити експеримент зі сплати штрафів на місці порушення за допомогою банківської картки.

Працює це так
Інспектор дорожньо-патрульної служби (ДПС), зафіксувавши правопорушення, має його оформити у визначений законодавством спосіб (скласти протокол про адміністративне правопорушення і постанову про накладання штрафу). Після цього він пропонує водієві-порушнику сплатити штраф через термінал, обладнаний у патрульному автомобілі. Після сплати інспектор вручає порушникові копії протоколу і постанови про накладання штрафу та чек, який підтверджує факт сплати адміністративного штрафу.
Не втратити шанс на зменшення розміру санкцій
Крім того, варто наголосити, що відповідно до ст. 268 КпАП особи, яких притягують до адміністративної відповідальності, мають право під час розгляду справи користуватися юридичною допомогою адвоката або іншого фахівця у сфері права, який за законом має право на надання правової допомоги. Саме про це майже ніколи не нагадують співробітники ДАІ під час оформлення документів про притягнення до адміністративної відповідальності за порушення ПДР. 
У випадках, коли стягнення за адмінправопорушення накладають начальники підрозділів ДАІ та їхні заступники, право скористатися послугами адвоката ще не втрачене, оскільки розгляд справи відбувається не на дорозі (місці порушення ПДР), а в кабінеті посадової особи, тобто через певний час після скоєння порушення. Гірше, якщо рішення про притягнення до адмінвідповідальності інспектор ухвалює на місці зупинки транспортного засобу.
Отож, щоб уникнути накладення штрафу на дорозі, під час оформлення протоколу про порушення ПДР у графі, передбаченій для написання пояснень, слід зазначити, що ви не згодні з висновками інспектора ДПС та під час винесення постанови про адміністративне правопорушення бажаєте скористатися юридичною допомогою. З таким формулюванням у протоколі інспектор ДПС не може вирішити питання про відповідальність на місці й повинен встановити, де і коли відбудеться розгляд справи за участю адвоката або іншого фахівця в сфері права. Ігнорування вимоги про надання юридичної допомоги призведе до скасування постанови про накладення штрафу. Таке правомірне затягування процесу притягнення до відповідальності дасть можливість і час для підготовки доказів невинуватості у скоєнні правопорушення й обстоювання своєї позиції або ж підготовки аргументів про достатність та об’єктивність доказів порушення, наведених інспектором ДПС у протоколі. Також з’являється можливість аргументувати накладення штрафу в мінімальному, а не максимальному розмірі за скоєне порушення ПДР, наприклад, надавши довідку про доходи, які неспівмірні з максимальним розміром штрафу.
Нагадаємо, штраф відповідно до ст. 307 Кодексу України про адміністративні правопорушення має бути сплачений порушником не пізніш як через п’ятнадцять днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу. А у разі несвоєчасної оплати штрафу доведеться його сплачувати у подвійному розмірі, а також заплатити за витрати, пов’язані з обліком скоєного правопорушення (ст. 308 КпАП).
Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА.
На що треба звернути увагу
 
1.Такий порядок сплати штрафу є добровільним і діє він, якщо водій згоден з правомірністю його застосування. Ніхто не скасовував можливості сплатити штраф у банківській установі. До речі, за сплату штрафу через термінал береться комісійна винагорода, яку встановлює банк (подейкують, що вона сягає 3% від суми штрафу). Якщо платити через Інтернет або банківську установу, то комісійних платежів можна уникнути, оскільки не всі інтернет-ресурси і банки встановлюють комісію за такі платежі.
 
2.Платити на місці скоєння правопорушення можна лише там, де є відповідне обладнання. За інформацією столичної ДАІ, в Києві є лише 15 автомобілів, обладнаних банківськими терміналами.
 
3.Якщо вирішили скористатися новою послугою ДАІ, то треба щонайменше проконтролювати інспектора для того, щоб він на терміналі під час оплати обов’язково набрав номер адмінпротоколу і його серію. Саме завдяки цим реквізитам, які будуть роздруковані на чеку, зможете довести, що ви сплатили штраф.
4.Не за всі порушення Правил дорожнього руху інспектор ДПС може скласти постанову про накладання штрафу на місці і, відповідно, запропонувати сплатити його через термінал, обладнаний у машині ДАІ. Перелік правопорушень ПДР, за які може покарати інспектор ДПС на дорозі, наведено у ч. 3 ст. 222 КпАП.
 
Вирішення питання про покарання за інші правопорушення віднесено до компетенції суду, наприклад, за керування транспортом у стані сп’яніння, створення аварійної ситуації, невиконання вимог, зокрема міліції, про зупинку, порушення вимог про встановлення і використання спецпристроїв, або до компетенції начальника ДАІ, наприклад, за керування (передачу керування) транспортним засобом особою, яка не має права (або позбавлена цього права) керувати таким транспортним засобом, допуск до керування транспортними засобами водіїв, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння.