Захист прав і свобод дітей був і залишається пріоритетним напрямом у роботі органів прокуратури. Як їх захищають на Рівненщині, розмовляємо з прокурором Рівненської області державним радником юстиції ІІ класу Василем Присяжнюком (на знімку).
— Органи прокуратури області вживають дієвих заходів щодо захисту прав і свобод дітей, насамперед щодо охорони життя і здоров’я, забезпечення майнових та житлових прав, гідного розвитку дітей-інвалідів та дітей із вадами розвитку, — каже Василь Присяжнюк. — За результатами перевірок дотримання законодавства з питань захисту прав дітей нинішнього року прокурорами внесено 195 подань, до відповідальності притягнуто 137 посадових осіб органів влади та місцевого самоврядування, з яких 13 — органів контролю. Поновлено права більше 2,8 тисячі дітей, їм відшкодовано майже 1,5 мільйона гривень пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.
— Особливо беззахисними в сучасному світі є сироти. Чи мали місце порушення їх прав?
— На жаль, такі випадки були. Так, прокуратура через суд домоглася соціальної виплати дворічній дитині, позбавленій батьківського піклування (вона з 5 листопада 2011 року виховується в Рівненському обласному спеціалізованому будинку дитини). Рішенням Рівненського міського суду зобов’язано управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Рівненської міської ради призначити та перерахувати невиплачену допомогу при народженні в розмірі 24 266 гривень на рахунок дитини. Підставою для прокурорського реагування стали порушення посадовими особами згаданого управління Сімейного кодексу України та Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», які незаконно через помилку в прізвищі дитини в одному з документів (замість «и» літера «і») відмовили у наданні соціальної допомоги адміністрації дитячого закладу, в якому перебуває маля.
— Хочу торкнутися болючої теми — дитячої злочинності...
— Тут ефективним було б, на мою думку, її попередження, профілактика, на що органи прокуратури області звертають особливу увагу. Тож завдяки вжитим координаційним заходам, спрямованим на профілактику правопорушень серед неповнолітніх, нинішнього року на території області на 42 відсотки зменшилася кількість кримінальних правопорушень, скоєних неповнолітніми або за їх участю. Але, користуючись нагодою, хотів би попросити батьків більше уваги приділяти дітям, цікавитися, як вони проводять свій вільний час, особливо під час шкільних канікул.
— Якщо говорити про канікули, то чимало дітей проводили їх у пришкільних таборах відпочинку з денним перебуванням. Чи перевіряла прокуратура, наскільки комфортно і захищено почувають себе там діти?
— Прокурори виявили у таких таборах порушення вимог законодавства щодо санітарного та епідеміологічного благополуччя населення. Типові порушення: використання інвентарю неналежної якості, не за призначенням, потреба в оновленні його маркування, незадовільний санітарний стан приміщень кухонь та їдалень, неналежне зберігання добових проб, порушення товарного сусідства, використання надщербленого посуду, неякісне ведення бракеражного журналу готових страв. На всі ці порушення реагували прокурори Володимирецького, Костопільського та Радивилівського районів, внісши в органи освіти відповідні документи, які перебувають на розгляді.
— Наскільки мені відомо, прокуратура провела низку перевірок дотримання прав дітей на безпечне для життя та здоров’я харчування. Які їх результати?
— Виявилося, що органами виконавчої влади та місцевого самоврядування ще не в повній мірі виконуються вимоги законів України щодо захисту прав дітей на раціональне та безпечне харчування. Фінансування харчування дітей в області залишається недостатнім, а норми, які визначені Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», не дотримуються. 
Торік, скажімо, на харчування дітей в закладах освіти та охорони здоров’я області виділено 45,2 мільйона гривень — цієї суми недостатньо, щоб забезпечити реальну потребу в збалансованому й раціональному харчуванні. Таку ж суму на харчування дітей виділено і в цьому році.
— Відтак, діти харчуються не дуже добре і не завжди доброякісними продуктами?
— Наведу факти лише по одному району — Радивилівському. У місцевій центральній районній лікарні вартість харчування однієї дитини, яка перебуває на стаціонарному лікуванні, становить 3,5 гривні на день. Звичайно ж, за таку суму не можна забезпечити повноцінного харчування, щоб діти їли м’ясо, рибу, свіжі фрукти, сир, пили сік. Адміністрація лікарні жодного разу не зверталася до місцевої влади із клопотанням змінити ситуацію. Крім того, прокурором Радивилівського району встановлено, що у восьми загальноосвітніх закладах району не дотримано визначених Постановою Кабінету Міністрів України №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» норм харчування школярів.
Усього на усунення виявлених порушень вимог чинного законодавства щодо захисту прав дітей на якісне харчування органами прокуратури області внесено 43 подання, за результатами розгляду яких притягнуто до відповідальності двадцять посадових осіб та поновлено права 2412 дітей.
Інтерв’ю записала Олександра ЮРКОВА.
Рівне.