Ми не знаємо вихідних і свят. Бо здоров’я тварин, як і всіх живих істот, — не розділено на день і ніч, на будні й свята.
Труд селянина ніколи не був і не буде легким. Але він потрібен кожному членові суспільства. Бо їсти треба щонайменше тричі на день. Щоб стіл кожного українця був щедрим і ситним, щоб до хліба ще було м’ясо і молоко, ветеринари повинні пильнувати за здоров’ям свійських тварин. Така наша місія. Бо коли на обійстя чи на ферму приходить біда, коли хвороба торкнулася корови або поросяти, кролика або кози, улюбленого собаки чи навіть рибки в акваріумі — усі звертаються до ветеринара. І він приходить і допомагає.
Відрадно, що значимість і самовідданість ветеринарних спеціалістів отримала заслужене визнання в державі. Указами Президента встановлено професійне свято — День працівників ветеринарної медицини, яке відзначається у другу неділю серпня. Також відновлено звання «Заслужений ветеринарний лікар України». Тільки в Закарпатській області працює майже тисячний загін спеціалістів, чия діяльність пов’язана зі справою охорони здоров’я тварин, а відповідно і людей.
І все-таки за досягненнями ветеринарних спеціалістів області, що вивели їх на передові позиції в державі, та визнанням їх здобутків на міжнародному рівні, адже Закарпаття межує з чотирма країнами Євросоюзу, — стоять конкретні цифри і факти.
За всім цим справді велика й напружена робота всього колективу головного управління регіональної обласної державної лабораторії ветмедицини, всіх установ ветеринарної медицини районів, міст, відділення карантинної ветеринарної міліції, кожного окремого ветфахівця — так у цілому спориться робота на підтримання стабільної ситуації на території регіону. Мережа в останні роки зазнала відчутних змін, структурних перебудов, які, на наш погляд, мають сприяти підвищенню ролі й рівня ветеринарного спеціаліста під час проведення профілактичних заходів, надання лікарської допомоги тваринам, здійснення лабораторних досліджень та покращенню матеріально-технічної бази установ ветеринарної медицини.
В останні роки в Україні ухвалено низку важливих законодавчо-нормативних документів. Це і зміни до законів про безпечність харчових продуктів, про молоко, про ідентифікацію тварин тощо. Указ Президента «Про невідкладні заходи щодо забезпечення стабільної епізоотичної ситуації в Україні», низка урядових постанов, які спрямовані на покращення епізоотичної ситуації, посилення профілактичних заходів, забезпечення виробництва якісних та безпечних продуктів харчування, сировини тваринного походження.
Ми реорганізували службу ветмедицини області. Тепер у районах, містах створено її територіальні органи управління, на які покладено завдання проводити державну політику в галузі та здійснювати контроль за дотриманням вимог Закону України «Про ветеринарну медицину» — безпосередньо лікувати тварин, щепити й обробляти їх будуть підвідомчі ветустанови різних форм господарювання. Як наслідок, другий крок реформування — структурні зміни: в кожному населеному пункті працюватиме ветеринарний фахівець.
Головний показник нашої роботи — забезпечення стабільного благополуччя території області щодо інфекційних захворювань тварин, своєчасне проведення планових діагностичних досліджень, профілактичних щеплень та обробок, здійснення ветеринарно-санітарного контролю та нагляду за якістю і безпекою харчових продуктів і продовольчої сировини тваринного походження, ефективності лікування тварин, впровадження в практику досягнень науки, передового досвіду та новітніх розробок. Упродовж останніх років зміцнюється база державних лабораторій ветмедицини, лікувальних установ на місцях, ретельно проводимо своєчасну й принципову державну акредитацію лабораторій на ринках, районних і міжрайонних лабораторій та регіональної обласної лабораторії.
Із введенням у дію «Положення про державний ветеринарно-санітарний нагляд та контроль за діяльністю суб’єктів господарювання щодо забою тварин, переробки, зберігання, транспортування й реалізації продукції тваринного походження» нами забезпечено роботу майже всіх підконтрольних суб’єктів господарювання офіційними ветеринарними лікарями.
Відновлюємо роботу щодо узгодження нормативної бази в галузі ветмедицини за стандартами Євросоюзу. Наше профільне головне управління організовує зустрічі та семінари колег з України, Угорщини та Словаччини, на яких розглядається низка актуальних питань, що турбують ветеринарну медицину і нашої, і сусідніх держав. Адже збудники захворювань не визнають кордонів.
Приємно, що питання сумління, честі, професійної етики, фахової підготовки, просто людської порядності в середовищі ветеринарних спеціалістів Закарпаття практично не виникають.
Високої оцінки заслуговує робота спеціалістів головного управління, адже вони — основні генератори ідей, як і начальники переважної більшості райуправлінь. Зокрема, Воловецького — Іван Клепар, Береговського — Юрій Бердар, Рахівського — Олег Марущак та Свалявського — Юрій Чонка...
Не можна не згадати добрим словом наших ветеранів, які своєю працею закладали підвалини становлення ветеринарної служби Закарпаття, створили той фундамент, на якому сьогодні базується стійке епізоотологічне благополуччя краю. Це — Віталій Бахтін, Михайло Скиба, Богдан Сагалюк, Микола Гайдук, Федір Русин, Юрій Сенинець, Бейла Сабо...
Окремі слова подяки хочу висловити директору Мукачівського аграрного коледжу Надії Балаж та викладачам, які з року в рік готують кваліфікованих ветеринарних спеціалістів середньої ланки.
Особливо вдячний кандидату ветеринарних наук Андрію Дудашу за плідну співпрацю у вивченні минувшини служби та пропаганді наших досягнень.
На завершення хотів би нагадати утверджену практикою останніх століть істину: якщо звичайний лікар лікує окрему людину, то ветеринарний — людство. Одне слово, все, що потрапляє на стіл нашого сучасника, — проходить через руки ветлікаря.
Юрій САДВАРІ, в. о. начальника головного управління ветеринарної медицини в Закарпатській області, заслужений ветеринарний лікар України.
Фото Василя НИТКИ. 
Факт
Сьогодні в населених пунктах області діє 24 ветеринарні та 142 пункти штучного запліднення тварин, 76 ветаптек та аптечних кіосків, 28 фахівців здійснюють ветеринарну практику за ліцензіями, відкрито низку лабораторій ветсанекспертизи та їх філій на ринках, системно ведеться реконструкція і ремонт будівель.
Протягом першого півріччя в області проведено 487 тисяч діагностичних досліджень, 3,5 млн. профілактичних щеплень та обробок, понад 375 тисяч експертиз продуктів тваринного, а на ринках — і рослинного походження.