Завтра — День будівельника

Завтра, 11 серпня, в Україні відзначатимуть День будівельника. Нині ця галузь, що об’єднує сотні тисяч фахівців, переживає нелегкі часи, проте власним прикладом доводить, що незважаючи на труднощі, можна рухатися уперед. Так, приміром, одна зі столичних компаній щороку здає 1,5 мільйона квадратних метрів житлової площі, та ще й знаходить кошти для фінансування соціальних об’єктів — шкіл та дитсадків. Загалом, за даними Держстату, в Україні лише за перші три місяці цього року прийнято в експлуатацію понад 2,1 мільйона квадратних метрів житла, що не набагато (на 0,4 відсотка), та все ж більше порівняно з відповідним періодом 2012-го. Та мало хто уявляє, в яких умовах доводиться працювати будівельникам, аби досягти таких показників.

Після відвідин будь-якого будмайданчика розумієш, чому свого часу Леонід Гайдай саме це місце обрав для «поля бою» між героями комедії «Операція «И». Тут і справді багато що нагадує битву — рови для комунікацій, цегла для укріплення, розчин цементу, який зі страшним гуркотом розмішує так звана «бетономішалка», плюс купа інструментів: дрилі, «болгарки», рівні. Потрапивши у такий, на перший погляд, хаос, складно уявити, як це можна довести до ладу. Тому очевидно, що здати об’єкт просто неможливо, якщо доступ до «будівельного арсеналу» отримає непрофесіонал.

Водночас сьогодні праця цих людей, часом справді героїчна, не дуже ціниться. Будівельні спеціальності не користуються особливою популярністю в абітурієнтів, а серед обивателів побутує міф, що, мовляв, піти «на стройку» може кожен, хто забажає. Ще один міф — «вони тяжко працюють, але гроші лопатою гребуть». За даними Держстату, заробітна плата у сфері будівництва у червні становила 2732 гривні, а сума заборгованості по галузі станом на 1 липня досягла майже 84 мільйонів. Виходить, гроші, якщо й гребуть, то у кращому разі кельмою. Це при тому, що умови їхньої праці не для слабких духом — узимку температура на вулиці опускається значно нижче нуля, а у зведених коробках-новобудовах, де ведуться оздоблювальні роботи, батареї холодні...
Однак у переддень свята виконроби, муляри, штукатури, електрики, плиточники, монтажники, крановики та представники ще з десятка інших будівельних професій згадуватимуть не так холод, спеку та низьку зарплату, як здані об’єкти. Бо для них — це предмет головної професійної гордості. Лише ці люди можуть сказати, що вони не лише свій дім побудували, а й житлові масиви, школи, заводи, лікарні, офіси, торговельні центри. І цим справді можна пишатися.
 
ДОВІДКОВО
 
За інформацією Держстату, у січні—травні 2013 року підприємствами України виконано будівельних робіт на суму 18,2 млрд. грн. Зросли обсяги будівельної продукції на підприємствах 7 із 27 регіонів країни, серед них найбільше — Автономної Республіки Крим (на 73,4%), Закарпатської (на 42,2%) та Херсонської областей (на 21,7%). Скоротились обсяги будівельної продукції на підприємствах 20 із 27 регіонів країни, зокрема, у Рівненській (на 63,0%), Донецькій (на 33,3%) та Миколаївській (на 32,6%) областях. Підприємствами чотирьох регіонів країни (Київ, Донецька, Дніпропетровська та Харківська області) виконано половину, зокрема 50,5%, загального обсягу будівництва.
 

На знімку: у новому тунелі на столичній Поштовій площі, де ще тиждень тому працювали будівельники, позавчора Прем’єр-міністр України Микола Азаров відкрив автомобільний рух.