Збір підписів за укладення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у листопаді цього року на саміті Східного партнерства у Вільнюсі розпочали в Тернополі. На Театральному майдані у центрі міста встановили намет, де можна це зробити, а також отримати інформаційні матеріали. Тернополяни доволі активно висловлюють свою позицію. Протягом години свої підписи поставили понад 30 осіб. Хоч не все так однозначно.
Ось які думки довелося почути біля намету. Діана Ткачук: «На жаль, сьогодні Україна не почувається рівною європейським країнам. Я за асоціацію, оскільки сподіваюся, що перед нами відкриються більші перспективи і нас більше не вважатимуть за людей другого сорту». Володя Сагаль: «Свій підпис я поставив, хоч сумніви не полишають. Хіба пустить нас Європа на свої ринки з українським молоком та м’ясом? Продаж пшениці також регулюватимуть вони, а не ми. Не думаю, що нас чекають такі вже райдужні перспективи, як собі дехто малює, але рухатися треба».
Громадянську кампанію «Я — за Україну в Європі» організувала нещодавно створена політична партія «Вся Україна». Її лідер Ярослав Погарський під час зустрічі з журналістами у тернопільському прес-клубі пояснив, чому саме кампанію розпочали із західних областей. Місцеве населення є активним промоутером руху України до Європейського Союзу. Далі ітимуть на Схід. «Громадянам треба дати можливість висловити свою позицію, — сказав Ярослав Погарський. — Інші країни перед вступом до ЄС вели активну інформаційно-пропагандистську політику. І хоч наразі йдеться лише про асоційоване членство, але треба рухатись у потрібному напрямку. Україна буде відкинута на десятки років, якщо угоду у Вільнюсі не підпишуть».
Збір підписів відбувається у соціальних мережах як в Україні, так і за кордоном, а також безпосередньо у наметах, які планують установити в усіх великих містах України. Вони будуть мобільними. Презентуватимуть підписи у Вільнюсі напередодні саміту. Мета організаторів акції амбітна: зібрати не менш як мільйон підписів.
Тернопільська область.
 
На знімку: волонтеру Володимиру Возному не доводилось агітувати Діану Ткачук поставити свій підпис: дівчина сама прагнула зробити це.
Фото автора.