ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ

Огляд зарубіжних ЗМІ
Про це повідомляє «Німецька хвиля», яка спільно з українським відділенням Інституту вивчення громадської думки ІFAK у липні цього року провела в Україні соціологічне дослідження. З’ясовано, що більш як половина громадян України — 55 відсотків — схвалюють підписання Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з країнами Євросоюзу вже цього року. Згідно з результатами опитування, найбільше прибічників зближення з ЄС — 67 відсотків мешкають у західних областях країни. Тим часом на сході Угоду про асоціацію підтримують 47 відсотків опитаних. 29 відсотків жителів східних областей — проти цієї Угоди.
Українці сподіваються, що згадана Угода насамперед буде корисною для економіки країни. Так, 39 відсотків опитаних вірять, що вона сприятиме загальній економічній модернізації, 32 відсотки сподіваються на те, що для українських товарів відкриються нові ринки збуту. На третьому місці — респонденти, які пов’язують свої надії з покращенням політичної ситуації та зміцненням демократії в країні (26 відсотків).
Впливовий британський щоденник «Гардіан» тим часом вважає, що найважливішою подією Вільнюського саміту в листопаді стане підписання Угоди про асоціацію України з ЄС. «Ця угода, — зазначає газета, — надасть економічні та політичні вигоди обом сторонам. Вона також заохотить українських реформаторів і прозахідні політичні сили до модернізації країни й зміцнення в ній засад правової держави». Угода про асоціацію з Україною, продовжує видання, «це не просто технічні переговори із ще одним партнером, це — геополітичний процес».
Інша газета з Великої Британії «Економіст», повертаючись до відзначення 1025-ліття хрещення Русі, аналізує нинішню політику Кремля стосовно пострадянських слов’янських держав, насамперед України. У Росії, пише щоденник, в ідейному плані нема нічого, щоб відродити своє колишнє лідерство, на кшталт використання ідей панслов’янства у XІX столітті та комуністичних ідей у XX ст. Нині Москва, продовжує газета, з метою «збирання земель» намагається вдатися до «м’якої сили» — Російської православної церкви. «Втім, ця російська стратегія є слабкою. У той час як наближення до ЄС гарантує підвищення життєвих стандартів, ідея «російського миру» дивиться виключно в спільне минуле, і нічого не може сказати про майбутнє, — зазначає «Економіст» і додає: — Втім, це не означає, що у Москви нема планів на сьогоднішній день. Уже 29 липня російські регулюючі структури заборонили імпорт кондитерської продукції «Рошен». Тобто водночас з використанням «м’якої сили» для переконання своїх сусідів Кремль тримає за спиною важку дубину».
Тему торговельних війн на пострадянському просторі зачепила й російська «Независимая газета». Коментуючи небажання низки країн на терені СНД приєднуватися до російського ембарго на поставки українських кондитерських виробів, видання пише з посиланням на думки експертів: «Торгові бар’єри і обмеження, на жаль, використовуються Росією як політичний інструмент впливу. У підсумку в СНД є чимало країн, які постраждали від торгових воєн. Та й загалом, треба визнати, у Росії склалися напружені відносини з усіма сусідами і партнерами — політика батога в дії». Не дивно, зазначає газета, що ті, хто зіткнувся з подібним тиском, групуються, щоб у майбутньому вистояти.
На тлі відносної тиші, що запанувала в українських ЗМІ стосовно подальшої долі заарештованого у Великій Британії за звинуваченням у вбивстві та організації терористичних актів Павла Лапшина, привернула увагу інформація щоденника «Гардіан» про його нинішній процесуальний стан. Зокрема, зазначений український громадянин нині утримується у в’язниці «Белмарш». Днями з допомогою відеозв’язку він був заслуханий у британському Центральному кримінальному суді. Ухвалено рішення й надалі утримувати його ув’язненим до 21 жовтня. 
На цей день заплановані слухання сторін у справі, а перше судове засідання призначено на 14 січня наступного року.
Підготував Ігор ІЦЕНКО.