ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ
 
Останнім часом у пресі з’явилися заяви про те, що Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом не відповідає Конституції України, передбачає утворення наддержавних органів, а тому Угода не може бути підписана. У зв’язку з цим Міністерство юстиції зробило аналіз проекту Угоди, дійшовши висновку, що цей проект відповідає Конституції України, чинному законодавству та практиці реалізації договірних зобов’язань України.
Мін’юст вважає, що Угода про асоціацію — двосторонній міжнародний договір. Підписання та надання згоди на обов’язковість для України Угоди здійснюватиметься відповідно до Закону України «Про міжнародні договори України».
Принцип поваги до суверенітету та територіальної цілісності держав є одним із основоположних принципів міжнародного права, який втілений у положеннях проекту Угоди, зокрема, в частині другій статті 7, згідно з якою Україна, ЄС та держави-члени підтверджують свою відданість принципам поваги до незалежності, суверенітету, територіальної цілісності та непорушності кордонів, а також поширюють ці принципи у двосторонніх та багатосторонніх відносинах, а також у преамбулі, статтях 2 та 4 проекту Угоди.
Крім того, Мін’юст підкреслює, що утворення передбачених проектом Угоди органів (Ради асоціації, Комітету асоціації) здійснюється на паритетних засадах (з членів уряду України, з одного боку, та членів Ради Європейського Союзу та членів Європейської Комісії, з другого), що випливає із частин першої та третьої статті 462, частин другої та третьої статті 464, а їх основною метою є реалізація положень цієї Угоди: здійснення регулярного політичного діалогу, контролю і моніторингу застосування і виконання цієї Угоди. А положення проекту Угоди передбачають можливість зазначених органів переглядати функціонування цієї Угоди лише у світлі її цілей та з питань, що становлять взаємний інтерес (частини перша та третя статті 461).
З огляду на паритетні засади діяльності органів асоціації та враховуючи положення частини першої статті 463 та частини третьої статті 465 проекту Угоди, ініціювання розгляду питання та прийняття відповідних рішень відбуватиметься за згодою сторін після завершення відповідних внутрішніх процедур, що виключає можливість нав’язування Українській стороні неприйнятних для неї рішень.
З повним текстом повідомлення Мін’юсту можна ознайомитися на нашому інформпорталі http://golosukraіne. com.