Подарунок до свята 
 
Сімнадцятий пленер майстрів-каменотесів «Подільський оберіг-2013» розпочався на Вінниччині. Як і в попередні роки, скульптори зібралися в селі Буша Ямпільського району на території Державного історико-культурного заповідника «Буша», розташованого на місці битви українських військ Богдана Хмельницького з польською шляхтою у 1654 році.
П’ятнадцять майстрів з різних областей держави працюватимуть над своїми роботами до нинішнього Дня Незалежності. Під час свята передадуть їх громаді села. Дві скульптури козацьких полковників Івана Богуна та Данила Нечая встановлять у райцентрі, у місті Ямпіль. Один із організаторів пленеру, директор Державного історико-культурного заповідника «Буша» Олександр Пірняк, каже, що за весь час проведення таких творчих майстерень просто неба скульпторами виготовлено приблизно 200 робіт. Домінує в них тематика козацької доби. Матеріалом слугує камінь-пісковик, запасами якого славиться Придністровський край. — Скульптури, які відображають сторінки героїчної оборони Буші, майстерно описані у творі Михайла Старицького, зберігаються на території заповідника і самого села, — уточнює Олександр Пірняк. — Частину робіт передано до райцентру, вони встановлені на вулицях і площі міста.
Влада Ямпільського району прийняла рішення про встановлення козацьких символів і знаків на в’їзді до кожного населеного пункту. Частина з них уже прикрашає «ворота» сіл і селищ. Зроблені вони також руками учасників пленерів «Подільський оберіг». Втілення задуму продовжать учасники цього пленеру.
Вінницька область.