Одним із лідерів аграрного виробництва на Волині є ТзОВ «П’ятидні», яке очолює депутат обласної ради, голова профільної комісії з сільського господарства Валерій Діброва. Розмова з ним повчальна ще й тим, що очолюване ним товариство з невеликою кількістю спеціалістів виробляє продукції рослинництва стільки, як кілька поліських районів разом узятих, або в перерахунку на кожного працюючого майже півмільйона гривень за рік.

З комбайна по три ешелони зерна

— Валерію Григоровичу, рік, що завершується, став для вашого господарства найбільш успішним. Завдяки чому вам вдається досягати таких результатів?

— Якщо говорити, що область цього року досягла мільйонного рубежу по намолоту зернових, то 72 тисячі тонн в цьому загальнообласному короваї — це ужинок ТзОВ «П’ятидні». Матимемо в заліку 57 тисяч тонн цукрових буряків, зібрали також 7,5 тисячі тонн сої, 6,5 тисячі тонн ріпаку, майже чотири тисячі тонн гороху. Це дуже хороші високоліквідні культури, які можна по високій ціні продати і заповнити такі фінансово-економічні вікна, які утворюються після збирання пшениці, ячменю, коли ціна на ринку зерна ще низька, а гроші потрібні.

— На урочистих зборах, присвячених Дню працівників сільського господарства, з 430 членів вашого трудового колективу в залі було майже 400. Ніхто з них не пішов додому з порожніми руками. На заохочення виділили більше 350 тисяч гривень.

— Мінімальна премія була 500 гривень, а максимальну, по п’ять тисяч гривень, вручили механізаторам Олегу Шевчуку та Миколі Єдинаку, кожен з яких намолотив по десять тисяч тонн збіжжя на комбайнах фірми «Клаас» «Лексіон 550». Пригадую, коли був головою колгоспу в 1983—1986 роках, господарство взагалі збирало 2—2,5 тисячі тонн зернових. Це свідчить, яка продуктивна працює техніка і які працюють в господарстві технології.

На сьогодні з початку року проінвестовано 19 мільйонів гривень на придбання основних засобів. З них півтора мільйона гривень витрачено на будівництво двох складів для збереження зерна ємністю по 3,5 тисячі тонн кожен, а також інженерно-агрономічного центру — сучасного офісу для спеціалістів.

Якщо говорити про освітній рівень, то на тракторах і комбайнах працюють майже сорок механізаторів з вищою і середньою спеціальною освітою. Спеціалісти у нас високопрофесійні, високоосвічені. 

У 2015 році будемо відзначати десятиріччя створення ТзОВ «П’ятидні». За цей час абсолютно змінилася форма господарювання, організація роботи. Всі спеціалісти як один сказали, що реформування дало новий поштовх для розвитку господарства: і заробітна плата збільшилася, і цікавіше стало працювати. Всі вони забезпечені транспортом, оргтехнікою.

Супутники Землі — помічники механізаторів

— Сьогодні ТзОВ «П’ятидні» використовує найсучаснішу техніку. Торік на переджнивному «Дні поля» мені довелося побачити її. Картина була вражаюча.

— Коли сказав, що з початку цього року вкладено 19,5 мільйона гривень на придбання основних засобів, то з них 18 мільйонів — на нову техніку. Це трактори «Джон Дір», сучасні оприскувачі 30-метрової ширини, три комбайни «Лексіон 550 і 560», дві кукурудзяні восьмирядні жатки італійського виробництва, чотири жатки для збирання сої, сівалки кукурудзяні і багато іншої техніки.

Сьогодні техніку беремо виключно з GPS-навігаторами, з автотреками, які забезпечують паралельне водіння. Тобто без втручання людини трактор чи комбайн рухається по полю, а механізатор бере участь тільки в розвороті такої техніки, а далі вона знову іде по сигналу супутника. Саме тому агротехнічна культура у нас забезпечується на високому рівні. На кожному автомобілі, тракторі поставлений GPS-контроль за витратою палива. Механізатор вже не зекономить «горючку» і не буде орати на двадцять сантиметрів замість двадцяти п’яти. Йому просто немає сенсу виміляти плуги і на тому економити дизпаливо. Тим більше, що рух цього агрегату і параметри його роботи через комп’ютер з центрального офісу відстежує оператор. Такі системи контролю дисциплінують механізаторів.

Що стосується врожайності. Цього року зібрано 34 тисячі тонн пшениці, або 207 відсотків до рівня минулого року. Урожайність пшениці становить 83,5 центнера з гектара, кукурудзи — 110, а загалом зернових — 78 центнерів з гектара, цукрових буряків — понад 680 центнерів з гектара в заліку. З гектара зібрано по 48 центнерів ріпаку, гороху, 38 центнерів сої. Як для Волині, це хороші показники.

В об’єднаній Європі нас знають і чекають

— Ви, як ніхто інший, добре відчуваєте ринок. Саме тому першими в області почали вирощувати на великих площах сою, ріпак, кукурудзу на зерно. Цього року почали сіяти горох.

— Відвели під нього 820 гектарів. Це високоліквідна на європейських та азіатських ринках культура. Думаю, що з підвищенням ціни зможемо її успішно реалізувати.

Окрім того, що нарощуємо виробництво сільгосппродукції, за останні два роки освоїли понад 4,5 тисячі гектарів перелогів, які заростали чагарниками і лісом. На деяких викорчуваних там деревах було по двадцять і більше річних кілець. Тобто на цих площах вже понад два десятиліття ніхто нічого не робив. А ця земля розпайована, перебуває у власності людей. Ми її залучаємо в обіг, заключаємо із землевласниками договори, виплачуємо їм орендну плату. До речі, цього року вона становила 12 мільйонів гривень, окрім того, товариство взяло на себе ще й сплату податку на доходи з фізичних осіб з цієї орендної плати  майже три мільйони гривень. 

Щодо самої орендної плати, то вона від 900 до 1200 гривень за гектар. Заробітна плата становить понад чотири тисячі гривень. Механізатори ж на жнивах заробляють по 10—12 тисяч.

Господарство проводить такий соціально спрямований бізнес. Понад мільйон гривень цього року виділили на різні допомоги сільським радам там, де ми працюємо. У тому числі більше 300 тисяч гривень на допомогу бійцям, які беруть участь в АТО. Товариство є учасником благодійного фонду «Волинь-2014».

— Головне для селянина, як і в будь-якому бізнесі, це збути продукцію чи послуги, які він забезпечує.

— Наша перевага в тому, що концентруємо велику кількість ліквідної продукції: пшеницю, кукурудзу, сою, ріпак, горох. Так легше виходити на ринок ЄС. Нас там знають і поважають.

Інтерв’ю взяв Микола ЯКИМЕНКО.

Волинська область.

Така техніка працює на полях товариства.

Валерій Діброва (на передньому плані праворуч) під час проведення Дня поля в ТзОВ «П’ятидні» (липень 2013 року).

 

Фото автора.