Із зібраних нинішнього літа на Полтавщині понад півтора мільйона тонн збіжжя ранніх зернових культур не менш як третину одразу завантажили на сертифіковані елеватори. Сьогодні таких сучасних зерносховищ в області налічується уже 58. На їх потужностях можна зберігати й доводити до належних кондицій 3 мільйони 100 тисяч тонн зерна. Це фактично на півмільйона тонн більше тих обсягів, які могли прийняти такі елеватори торік.
Таке розширення можливостей надійного зберігання збіжжя, на думку фахівців, набуває особливого значення саме в подібні до нинішнього врожайні роки. Адже через надмір пропозицій одразу після жнив і, відповідно, низьку закупівельну ціну на зерно селяни змушені притримувати його «до кращих часів». Мінімізувати ризики втрат під час такого очікування сприятливої кон’юнктури ринку можна лише завдяки елеваторам із відповідними стандартами якості.
Не менш важливо й те, що основний, а цього року ще й рекордний вал зерна — загалом понад 5 мільйонів тонн — для Полтавщини забезпечить кукурудза, якою тут засіяли найбільшу площу в державі. Водночас технологія її зберігання передбачає сушіння зерна. Тож без сучасних високотехнологічних комплексів «переробити» згадані рекордні обсяги практично неможливо. Будівництво саме такого елеватора завершується у Пирятині. Очікується, що його першу чергу буде введено в дію вже на початку вересня.
Полтавська область.