За темпами зведення житла Тернопільщина — серед лідерів. Вона поступається лише Донецькій області та Києву. Торік в області здано в експлуатацію 408 тисяч квадратних метрів житла — найбільше за роки незалежності. І в першому півріччі цього року будівельники темпів практично не збавляють. Інвестують у будівельну галузь переважно заробітчани. Вони зводять квартири вже не лише для дітей, а й онуків.
Ввечері у багатьох зданих новобудовах лише де-не-де світяться вікна. Квартири очікують, коли підростуть господарі. Хоча середньостатистичному мешканцю області нова квартира не по кишені: тут найнижча середньомісячна зарплата. Заробітчанські вливання формують і ціну квадратного метра: вона не надто відрізняється від тих, які є у містах-мільйонниках.
На жаль, і тут не обійшлося без ошуканства. Кілька тисяч інвесторів стали жертвами фірми «Будівельник», яка гроші взяла, а квартири не звела. Її керівник нині відбуває покарання, але гроші людям ніхто не повернув. Вони об’єдналися в кооперативи і продовжують добудовувати квартири, заново вкладаючи кошти. Щоправда, місцева влада допомогла ошуканим інвесторам оформити дозвільні документи, в тому числі й на землю (багато об’єктів зводилось без них), знайти підрядників.
Нині в області жодного будинку не зводиться без необхідної документації, запевняють в інспекції державного архітектурно-будівельного контролю. Сприяє цьому і нова редакція Закону «Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності». Штрафи надто великі, тому будівельні фірми воліють не ризикувати.
Тернопільська область.