ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ

Учора відбувався національний круглий стіл (НКС) «Порозуміння заради європейського майбутнього». Під час громадського етапу заходу було представлено проект «План дій щодо реалізації європейського курсу України», де розписані конкретні кроки (розробка законопроектів та виконання певних політичних дій) з чіткими термінами виконання та відповідальними за це особами. Мета НКС — створення нейтрального майданчика для проведення переговорів між представниками влади і опозиції. Саме такі перемовини, вважають учасники круглого столу, усунуть перешкоди для підписання Угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом у листопаді цього року на саміті у Вільнюсі.

Політичний етап НКС відбудеться напередодні Дня Незалежності, 23 серпня. На ньому представники Президента, Кабінету Міністрів, парламентської більшості та опозиційних фракцій мають публічно підписати документи, згідно з якими зобов’язуватимуться виконувати «План дій щодо реалізації європейського курсу України». Як повідомив керівник наглядової ради НКС, почесний президент Національного університету «Києво-Могилянська академія» В’ячеслав Брюховецький (на знімку), відповідні перемовини з владою і опозицією вже розпочалися.

У разі підписання Угоди про асоціацію національний круглий стіл планує перетворитися на моніторингову групу, яка стежитиме за прийняттям законопроектів та їх виконанням.

Прогнозами щодо підписання Угоди про асоціацію під час круглого столу ділилися й політологи.

Директор компанії персонального та стратегічного консалтингу «Berta Communіcatіons» Тарас Березовець (на знімку) вважає, що останні місяці перед підписанням Угоди про асоціацію будуть достатньо складними. Тривають інформаційні атаки з боку Росії. А розміщення в Інтернеті провокаційних повідомлень більшістю свідчить про те, що рівень інформаційної напруги зростатиме. Тому опозиція має бути не лише єдиною, а й розуміти наслідки таких кроків. «Якщо опозиція керуватиметься емоціями, шанс може бути втрачений. Наступна можливість отримати подібні перемовини з ЄС з’явиться не дуже скоро», — підкреслив він та додав, що треба готуватися до будь-яких несподіваних сценаріїв.

Директор Соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко (на знімку) зауважив: не треба забувати, що рух до Європи — це геополітичний шлюб. А у будь-якому шлюбі не всі очікування виконуються. Тому потрібно бути готовим до того, що Європа розчаровуватиметься в нас, а ми в ній. «Я прихильник того, аби, підписавши Угоду про асоціацію, ми не прагнули якнайшвидше до ЄС. Хоча вірю, що через декілька років ми заговоримо про евростабілізацію», — сказав політолог.

На його думку, Угоди про асоціацію достатньо для інтенсивного співробітництва, європейського рівня життя наших громадян. «Ми не можемо самі впоратися зі своїми внутрішніми проблемами, нам потрібна зовнішня допомога і Європа повинна це розуміти».