Головною темою, яку урядовці обговорювали на вчорашньому засіданні Кабінету Міністрів, була підготовка проекту державного бюджету на 2014 рік. Попередній його варіант планують розглянути вже 21 серпня. 

І хоча процес, за словами Прем’єр-міністра, відбувається дуже складно, уряд зобов’язаний розробити і вчасно прийняти збалансований кошторис. «Макроекономічна стабільність — це головне досягнення уряду протягом трьох років роботи. Саме вона дозволяла нам забезпечувати збільшення соціальних стандартів та економічний розвиток на тлі економічної і соціальної кризи в ряді сусідніх країн. Отже, права на помилку ми не маємо», — наголосив М. Азаров.

Він додав також, що перспективи розвитку світової економіки у 2014 році знову невизначені, тож треба максимально убезпечити вітчизняну економіку від зовнішніх впливів. «Передусім проект бюджету має бути спрямований на підтримку вітчизняного виробника. В цьому році уряд розпочав виконання Державної програми активізації розвитку економіки на 2013—2014 роки. Все це послідовно треба продовжити і у наступному році», — сказав прем’єр.

Крім того, за словами М. Азарова, під час підготовки проекту державного кошторису на 2014 рік необхідно вирішити завдання Президента щодо зміщення акценту бюджетної політики на регіони і забезпечити збільшення питомої ваги видатків місцевих бюджетів у зведеному бюджеті країни.

Не оминули увагою урядовці й тему збирання врожаю ранніх зернових та зернобобових культур. Цього року, як зауважив Прем’єр-міністр, жнива відбулися раніше і швидше, ніж зазвичай. І при цьому пройшли ритмічно, були повністю забезпечені технікою та необхідними матеріалами. «Ми очікуємо виробництво зернових після доробки обсягом понад 57 мільйонів тонн. Це на 11 мільйонів тонн більше, ніж минулого року. Причому принаймні 75% зерна буде продовольчої кондиції», — сказав він. 

За словами глави уряду, внутрішнє споживання зернових очікується на рівні 28,4 мільйона тонн, тож 28 мільйонів тонн країна зможе експортувати.

З огляду на це на перший план виходять питання транспортування, зберігання та експорту зерна. Тому, зазначив прем’єр, треба максимально скоротити витрати учасників ринку і прибрати будь-які перепони та затримки. Натомість Міністерство доходів і зборів ініціювало таку процедуру видачі сертифіката виробника, яка вимагає численних довідок та погоджень. Це абсолютно зайва перепона, яку треба негайно прибрати, так само, як і інші «гальма» в логістичному ланцюгу, переконаний глава уряду. Тож міністерствам економічного розвитку і торгівлі, доходів і зборів, інфраструктури, аграрної політики і продовольства доручено протягом тижня розробити і подати на розгляд уряду комплексний механізм спрощення логістики і зменшення витрат на ринку зерна.

Водночас міністерствам аграрної політики і продовольства та економрозвитку доручено проаналізувати баланс виробництва і споживання яловичини. Адже, як наголосив прем’єр, останнім часом на ринку м’яса склалася негативна тенденція — штучно створюються умови, коли господарствам невигідно догодовувати молодняк до кондиційної ваги.

А от регіональним чиновникам, які, скориставшись літнім затишшям, підвищили тарифи на послуги ЖКГ, прем’єр пригрозив «кадровими висновками». «В одному випадку тариф на водопостачання забажали збільшити на 70%, тариф на послуги з водовідведення — на 98%. В іншому — тариф на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій спробували підняти втричі. І так далі. Де совість у місцевих чиновників і комунальників? Чим може бути обґрунтований такий стрибок тарифів? Вони що, електроенергію купують у Великобританії, а зарплати виплачують, як в Норвегії?», — зауважив М. Азаров. «Уряд не дозволить такого знущання з людей. Ніде і нікому не дозволено задовольняти адміністративні чи комерційні апетити за рахунок наших громадян», — додав він. 

А щоб подібних випадків не виникало у майбутньому, прем’єр доручив міністерствам економічного розвитку і торгівлі, енергетики та вугільної промисловості, регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства та національним комісіям з регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг ретельно проаналізувати собівартість тарифів — як базову, так і з врахуванням особливостей регіонів. «Ми не дозволимо перекладати чиюсь чиновницьку безгосподарність на людей! А люди повинні бути впевнені, що жодних підстав для підвищення тарифів немає. І тому ніякого підвищення ні в поточному, ні в наступному році уряд не допустить», — констатував Микола Азаров.

Вл. інф.

Дослівно

Прем’єр-міністр Микола Азаров: «У проекті державного бюджету на наступний рік будуть враховані у повному обсязі видатки на виконання соціальних ініціатив Президента України, зокрема: забезпечення економічно обгрунтованого підвищення мінімальної заробітної плати та посадового окладу працівника І тарифного розряду, підвищення рівня соціального захисту малозабезпечених верств населення. А також передбачені видатки на забезпечення житлом дітей, позбавлених батьківського піклування».

Цифра 

Аграрії вже зібрали понад 30 мільйонів тонн зерна. Пшениці намолочено майже 22 мільйони  тонн, ячменю — більше 7 мільйонів  тонн, жита — понад 600 тисяч тонн.

На знімку: міністр фінансів України Юрій Колобов, в. о. міністра Кабінету Міністрів Владислав Забарський, Перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов. 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.