Якщо в інших регіонах України вже звітують про завершення збирання ранніх зернових, то на Тернопільщині — пік жнив. Вони цього року, як ніколи, припізнилися. Через несприятливі погодні умови хліб дозрівав повільно. Врожайність пшениці поки що нижча, ніж торік. Дощі, які часто перепадають, сповільнюють обмолот.

На насіннєвому заводі приватного підприємства «Агропродсервіс», що у селі Настасові Тернопільського району, — гаряча пора. Сюди пшениця надходить прямо з поля — і вона мов золото. Очищають 8—10 тонн на годину. Могли б і більше, але головне — якість. До речі, кожен гектар у господарстві у середньому дає по 50 центнерів. Для цьогорічних погодних умов це пристойно.

Загалом в області, за попередніми даними, виробництво зерна і зернобобових передбачається на рівні 1,9 мільйона тонн, зокрема пшениці — понад 625 тисяч тонн. Це не набагато менше, ніж торік, коли отримали понад 2,1 мільйона тонн.

На полях працює понад 1,4 тисячі комбайнів, з них 150 — з південних областей. Найвища врожайність ранніх зернових у Гусятинському районі — понад 50 центнерів з гектара. Добре йдуть Бучацький, Чортківський, Підволочиський райони. Вирвалися вперед північні Кременецький та Шумський райони, де віддача хлібних ланів традиційно була низькою. Натомість у деяких південних справи кепські.

Але найбільше аграріїв турбує, що вирощений з такими труднощами врожай може не принести очікуваних прибутків. Зернові культури можуть виявитися збитковими, зазначив на засіданні колегії облдержадміністрації директор департаменту агропромислового розвитку Андрій Хома. Наразі ціни, які пропонують зернотрейдери, обвальні. Нарощування виробництва зерна Росією, Францією та деякими іншими країнами зменшує шанси українських аграріїв вигідно продати вирощене. Більш захищеними почуваються ті сільгосппідприємства, які уклали договори з Аграрним фондом.

Водночас із збиранням цьогорічного врожаю треба думати про майбутній. Крім уже традиційних болячок аграріям додалася ще одна: місяцями доводиться чекати, щоб зареєструвати чи перереєструвати земельні активи. Реєстраційні центри працюють повільно. За словами директора ТОВ «Україна», Героя України Олега Крижовачука, з нинішніми темпами на реєстрацію 280 договорів лише в одному селі, де він орендує землю, піде більше року. Не кажучи про те, в яку суму це обходиться... Де сіяти, коли така невизначеність із землею?

Тернопільська область.

Оператор заводу Степан Беднаж готує насіння до відправки.

 

Фото автора.