На ланах Кіровоградщини оселився ненажерливий метелик

Ще донедавна сільгоспвиробники тішилися з того, що нинішнє літо не скупиться на опади, а посіви пізніх культур — кукурудзи, соняшнику та сої ростуть, «як з води». Та, з’ясувалося, склалися оптимальні умови для розвитку таких небезпечних шкідників сільгоспкультур, як лучний метелик та совка. Буквально за лічені дні гусінь цих шкідників «накрила» чимало господарств Кіровоградщини. Серед них і сільгосппідприємства Онуфріївського району. Як зазначає перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Пуголовкін, втрати значної частини врожаю кукурудзи та соняшнику можуть вилитися в кругленьку суму, адже площі, зайняті під ці культури, становлять, відповідно, 11,5 та 15,5 тис. га.
У ситуації, що склалася, багато хто готовий звинувачувати працівників фітосанітарної служби, відділів агропромислового розвитку РДА, що завчасно не попередили сільгоспвиробників про можливу небезпеку. Адже оптимальні строки боротьби зі шкідниками минули, тож господарства зазнають значних збитків. На деяких полях ураженість посівів сягає понад 70%, а по краях — до 90%.
Щоправда, спеціалісти Головної державної інспекції захисту рослин ще два роки тому, спираючись на висновки вчених, попереджали: «Спалах масового розмноження лучного метелика на азіатському континенті, що розпочався в 2006 році у Китаї і Монголії, перемістився на Далекий Схід і Східний Сибір Російської Федерації в 2008-му, а вже у 2009 році масове розмноження фітофага охопило Центральний, Південний, Приволзький та Уральський федеральні округи Російської Федерації.
З багаторічного аналізу... випливає, що цей спалах триватиме до 2013 року, з поступовим переміщенням на європейський континент, зокрема на територію України. Постає необхідність посилення уваги щодо динаміки розвитку цього фітофага на території нашої країни, що дасть змогу уникнути «неочікуваного» знищення посівів сільськогосподарських культур гусеницями...». 
У багатьох районах нині терміново збирають наради з цього приводу в сільгоспуправліннях та райдержадміністраціях.
Сьогодні наземними оприскувачами роботи проводити вже ніяк. Чи не єдиним методом знищення шкідників вважають хімічний обробіток площ за допомогою малої авіації. А її в Україні не густо. Для прикладу, онуфрійчанам довелося винаймати вертоліт аж із Харкова. Та й не кожне господарство може фінансово собі дозволити такі заходи.
 
 
Наслідки «роботи» шкідників.
Фото Руслани СОРОКИ.