На Волині є кілька десятків дубів, вік яких перевищує півтисячі років. Один з них росте в селі Нудиже Любомльського району (на знімку). На думку місцевого краєзнавця Надії Дитини, цьому велетню вже понад шістсот років. На висоті двох метрів його стовбур має в обхваті 650 сантиметрів.
Дуб-рекордсмен росте на обійсті Івана та Ганни Голянів. Як розповів Іван Никифорович, в давні часи поблизу села була діброва. Свідченням цього стали величезні колоди мореного дуба, які витягували меліоратори, осушуючи цю місцевість у 1970-х роках. Можливо, знищення цієї діброви і призвело до заболочення сільських околиць. Адже дуби — потужні насоси, які «викачують» із землі велику кількість вологи. Це можуть підтвердити і лісівники: там, де бездумно проводять суцільні вирубки лісу, місцевість нерідко заболочується.
Цікаво, що в дубові-ветерані на висоті шести метрів у дуплі оселилися бджоли. Вже багато років вони носять туди мед. Потурбувати цих комах-трудівниць ніхто не наважується. Та й отвір дупла дуже маленький. Спробували, було, бджоли нижче зробити ще одне дупло, утім чи сил не вистачило, чи зважили на те, що надто близько до землі і любителі дармового меду можуть потурбувати, тож залишили дерево в спокої.
Велетенський дуб перебуває у відмінному стані і, на думку фахівців, якщо люди дбайливо ставитимуться до нього, він зможе прожити ще не одне століття.
Фото автора.