За годину до похорону правозахисника у суді зачитали його промову, написану перед кончиною
 
Учора у Вінниці поховали відомого правозахисника Дмитра Гройсмана. Прощання з покійним розпочалося о 13 годині, а о 10 ранку відбулося вже 73-є засідання у кримінальній справі по обвинуваченню правозахисника за статтями про поширення порнографії і наругою над державними символами. Друзі й колеги покійного в один голос стверджують, що саме через цей судовий марафон зупинилося серце правозахисника.
Суддя Вінницького міського суду Юрій Ковбаса перед початком засідання висловив співчуття рідним і близьким покійного. «Дмитро Гройсман був Людиною з великої літери», — додав суддя. Старший прокурор прокуратури міста Вікторія Калитко запропонувала закрити кримінальну справу у зв’язку зі смертю підсудного. З нею не погодилася адвокат Гройсмана — Наталія Гурковська.
— Чинним законодавством передбачено, що кримінальна справа може бути закрита щодо померлого, — зазначила адвокат. — Але крім випадків, коли виникає необхідність у його реабілітації. Протягом усіх засідань ми намагалися довести невинуватість підзахисного Дмитра Гройсмана, відстояти його чесне ім’я. Будемо робити це й нині. Якщо буде потреба, звернемося до інших судових інстанцій. Тому просимо суд продовжити розгляд справи.
У залі був присутній син правозахисника — Давид Гройсман. Він підтримав позицію адвоката. Після цього суддя звернувся до представника сторони обвинувачення. «Якщо на продовженні справи наполягають рідні й адвокат, я не стану заперечувати», — відповіла Вікторія Калитко.
— Мій підзахисний підготував промову для виступу у судовому засіданні, — сказала під час дебатів адвокат пані Гурковська. — Але так сталося, що виголосити її буду змушена я. Читатиму від імені свого друга і підзахисного Дмитра Леонідовича. Понад півгодини адвокат озвучувала текст. Як зазначив один з юристів, присутніх у залі, у ньому настільки чітко показано помилки правоохоронців при звинуваченні правозахисника, так конкретно обґрунтовано ним безпідставність, а подекуди абсурдність звинувачень, що текст промови можна пропонувати для ознайомлення студентам юридичних вузів.
На засіданні стало відомо, що прокуратура пом’якшила вину підсудному. Якщо раніше йому інкримінували порушення законодавства одразу за трьома статтями КК України, то тепер залишили тільки за однією — ч.2 ст.301, де йдеться про ввезення, виготовлення, збут та розповсюдження порнографічних предметів щодо кіно- та відеопродукції і комп’ютерних програм порнографічного характеру. Покарання за такою статтею передбачено накладенням штрафу від 100 до 300 неоподаткованих мінімумів, або обмеження волі на строк до п’яти років, або позбавлення волі на такий самий термін. Раніше підсудному загрожувало покарання до семи років позбавлення волі.
— Це треба було людині померти, щоб переконати прокуратуру у тому, що звинувачення на її адресу безпідставні, — зазначила під час промови адвокат правозахисника.
Вердикт суду у цій справі, розгляд якої триває майже три роки, буде оголошено у понеділок, 12 серпня. Про це повідомив після дебатів суддя Юрій Ковбаса. У переповненому залі засідань прихильники правозахисника тримали у руках листівки з написом на російській мові: «Мой друг — Дима Гройсман. Менты и прокуроры убили моего друга». Поховали правозахисника на центральному кладовищі Вінниці.
Висловлюємо співчуття рідним і близьким покійного Дмитра Гройсмана.
Вінниця.
На судовому засіданні у справі правозахисника Дмитра Гройсмана. В центрі син покійного — Давид Гройсман.
Фото автора.