Не всі пункти пропуску на державному кордоні України оснащені спеціальними стаціонарними системами радіологічного контролю. Доцільним було б встановлення такого обладнання на постах ДАІ на в’їздах до Закарпатської області.
— Ми звернемося до Державної екологічної інспекції із пропозицією розглянути це питання, — зазначив в. о. голови облдержадміністрації Ігор Свищо під час міжвідомчої наради. — Такі небезпечні вантажі потрібно ловити не на території області чи на державному кордоні. Не можна допускати їхнього потрапляння сюди.
Протягом минулого й нинішнього років у Закарпатській області попередили дві спроби незаконного переміщення через державний кордон радіоактивних матеріалів.
Торік у травні через митний пост «Ужгород» до України намагалися ввезти радіоактивний вантаж з Італії, а вже в липні цього року вдалося не допустити контрабандного переміщення через «зелений» кордон радіоактивної речовини. Співробітники СБУ затримали автомобіль з двома громадянами України, які намагалися перевезти контейнер зі смертельно небезпечним цезієм-137 до сусідньої Угорщини.
Закарпатська область.