Учора виповнилося два роки з дня ув’язнення лідера політичної партії ВО «Батьківщина» Юлії Тимошенко. З цієї нагоди столичний осередок партії у громадських місцях десяти районів Києва розклеїв наліпки «2 роки ув’язнення Юлії Тимошенко...».
«Це наша солідарність з Юлією Володимирівною, яка попри все залишається взірцем вольової особистості для українців, — зазначив керівник київської «Батьківщини», народний депутат Юрій Одарченко. — У стікері ми звертаємо увагу киян на те, що впродовж двох останніх років українське суспільство ще більше дестабілізовано й деморалізовано».
Крім того, у наметовому містечку біля столичного Печерського суду відбулася акція на знак підтримки лідера опозиції Юлії Тимошенко, відкрилася фотовиставка, присвячена екс-прем’єру. Акція на знак підтримки екс-прем’єра відбулася також біля лікарні Укрзалізниці у Харкові. Туди прибуло декілька народних депутатів, дехто з них пройшов у приміщення, де перебуває ув’язнена. На протести опозиції в Харкові та Києві зібралося декілька сотень чоловік.
Щоправда, в лікарні від цієї пацієнтки давно вже втомилися. Лікарі не можуть зосередитися на хворих, їм доводиться оперувати під крики мегафонів і скандування мітингувальників. Тим часом донька Ю. Тимошенко Євгенія сподівається, що її матері буде дозволено пройти лікування за кордоном. Про це вона сказала в інтерв’ю «Радіо Свобода». За словами дочки екс-прем’єра, в українському законодавстві немає норм, які забороняли б засудженим лікуватися за кордоном.
 
ТОЧКА ЗОРУ
 
Рано чи пізно, але Тимошенко вийде на свободу, переконаний народний депутат від фракції Партії регіонів Володимир Олійник (на знімку). Рано — у разі дострокового звільнення, пізно — по закінченні терміну відбування покарання. Що стосується можливості лікування екс-прем’єра за кордоном, то тут, за словами політика, не все так просто. По-перше, відсутня подібна європейська практика. По-друге, якщо дійсно є такі проблеми зі здоров’ям, то фахівці можуть приїхати до України і сказати яким має бути обладнання.
«В Україні є необхідне обладнання, є й фахівці світового рівня. Якщо їм немає довіри, то, наприклад, лікарі берлінської клініки «Шаріте» можуть провести оперативне втручання тут, в Україні», —зауважив він. Ще один момент, на який, за словами В. Олійника, варто звернути увагу — відсутність заяви від самої Тимошенко про бажання лікуватися за кордоном. «Хто з вуст Ю. Тимошенко хоч раз чув про те, що вона хоче лікуватися за кордоном? Тоді виникає запитання: чи можна людину відправити лікуватися за кордон не з її власної волі? Напевно, вона сама має звернутися з таким проханням. Поки що його немає. Ми всі божевільні, обговорюємо питання, вирішення якого не просила Ю. Тимошенко», — наголосив він у коментарі «Голосу України».
«Врешті-решт, є відповідна процедура. Ми повинні знати позицію Тимошенко щодо лікування в Україні або за кордоном у письмовій формі. Щоб потім не було: «Я не так сказала, мене не так зрозуміли». Наразі всі провідні юридичні інститути дали висновок, що за нинішнього законодавства правових механізмів для відправлення за кордон немає», — додав він.
Водночас, на думку політика, ув’язнення Тимошенко жодним чином не вплине на підписання Угоди про асоціацію з ЄС.