Яким восени буде курс гривні по відношенню до іноземних валют? Відповідь на це запитання шукали вчора під час прес-конференції у столиці. Експерти дійшли майже одностайного висновку: передумов для значної девальвації національної валюти немає. Та все ж до кінця цього року курс гривні по відношенню до долара США може послабшати на 5—10%. «Далі, протягом 2014-го, можливе послаблення курсу ще на 5—10 відсотків. Очевидно, що це неістотна девальвація», — поквапився заспокоїти Ільдар Газізуллін, директор економічних програм Інституту публічної політики.
За словами експерта, є два сценарії можливої девальвації. Перший і найімовірніший — одномоментна контрольована Національним банком девальвація на рівні 10 відсотків. Та кориснішим і бажанішим було б втілення в життя другого сценарію, переконаний І. Газізуллін: «Ідеться про збільшення коридору коливання курсу. Це, між іншим, те, чого від України вимагав і МВФ».
У тому, що незначна девальвація гривні буде навіть корисною для економіки країни, певен Олег Устенко, виконавчий директор Фонду Блейзера в Україні. За його словами, за бажання, тримати курс на рівні 8 гривень за один долар США можна ще як мінімум рік. Та інше питання — чи потрібно це робити? «На мою думку, набагато краще для економіки було б, якби ми побачили курсові коливання у розмірі плюс—мінус 5—10%. Припускаю, що на початковому етапі можлива незначна девальвація до 8,40 грн. за долар. Та це було б корисніше, ніж утримання курсу на рівні 8 гривень за долар», — розповів О. Устенко.
Експерти переконують, незначна девальвація — процес, як-то кажуть, природній. І боятися її, а тим паче, панікувати непотрібно. Понад те, в нинішніх умовах значне просідання національної валюти навряд можливе. «Осінь цього року — не час для паніки. Ситуація, здається, перебуває під контролем. Але збереження курсу на нинішньому рівні — не дуже логічно», каже О. Устенко.
Тим часом, переконаний Борис Кушнірук, експерт з економічних питань, девальваційні очікування серед населення майже відсутні: «Від початку року вклади населення збільшилися на 44,7 млрд. грн., причому в іноземній валюті приріст становить менше 500 млн. гривень (в еквіваленті). Це свідчить про довіру населення до національної валюти».