Кожен закон — і про Державний бюджет України, і про зміни до Бюджетного та Податкового кодексів, спрямовані на поповнення доходної частини, розглядатимуть у сесійній залі окремо, а не пакетним голосуванням. Про це після погоджувальної ради повідомив Голова Верховної Ради Володимир Гройсман (на знімку).

«У вівторок законопроекти будуть прийняті за основу, і далі опрацьовуватимуться у стінах парламенту — у комітетах, фракціях, народними депутатами, а у четвер розпочнемо процедуру голосування — відкрито, публічно, так, як цього вимагає Регламент Верховної Ради, оскільки кожен законопроект, який буде внесено урядом, є надзвичайно важливим і потребує прискіпливого підходу до голосування», — сказав глава парламенту.

В. Гройсман відзначив, що минулого тижня в роботі над законопроектами було започатковано новий підхід — народні депутати, фракції та комітети разом з урядом працювали над важливими питаннями, які цього тижня розглядатимуть у парламенті. При цьому керівник парламенту підкреслив: важливо, щоб бюджет було прийнято в цьому році та щоб залишилося хоча б три дні для ухвалення місцевих бюджетів.

«Кожен закон розглядатиметься окремо, жодних пакетів не передбачено», — запевнив Голова Верховної Ради. Водночас, за його словами, парламенту буде запропоновано проголосувати постанову про особливий порядок розгляду закону про Держбюджет-2015.

Щодо утворення Антикорупційного бюро, В. Гройсман нагадав, що Президент і уряд внесли свої пропозиції щодо кандидатур на посаду його голови, тож тепер має визначитися парламент. До кінця січня буде проведено конкурс на визначення кандидатів на посаду керівника Антикорупційного бюро.

В. Гройсман також повідомив, що доручив парламентському апарату опрацювати можливість запрошення Голови НБУ Валерії Гонтарєвої, оскільки проблеми на валютному ринку мають обговорюватися максимально відкрито, але, водночас, закликав дивитися на цю проблему значно ширше. «Я вірю в те, що вдасться забезпечити стабільність національної валюти, хоча курс є похідним від стану вітчизняної економіки, — сказав Голова Верховної Ради. — Дуже важливо, щоб в умовах війни ми могли забезпечити розвиток підприємництва, бізнесу. Деолігархізація, детінізація бюджетних надходжень — це все говорить про додаткові ресурси, які ми зможемо залучити, щоб реанімувати стан вітчизняної економіки».

Голова Верховної Ради заявив, що задля ухвалення бюджету до кінця року він готовий працювати цілодобово і навіть принести до сесійної зали депутатам салат олів’є та мандарини. Адже якщо не буде прийнято бюджет, у січні всі державні видатки фінансуватимуться у розмірі 1/12 частини від минулорічного кошторису, а на жодну міжнародну фінансову допомогу ми не зможемо розраховувати. Крім того, зимових канікул у депутатів не буде — вони працюватимуть пленарно та в комітетах увесь січень. А завершенням нинішньої сесії стане перший день роботи наступної. Регламентний комітет готує відповідний проект постанови.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.