Головною темою нинішнього пленарного тижня в парламенті буде Держбюджет України на 2015 рік та законопроекти, спрямовані на поповнення його доходної частини. Заради того, щоб країна увійшла у новий рік з основним фінансовим документом держави, Верховна Рада навіть готова працювати цілодобово та у вихідні. В історії українського парламентаризму вже були приклади, коли народні депутати ухвалювали бюджет навіть під ялинкою 31 грудня. Однак перед початком погоджувальної ради депутати ще навіть в очі не бачили ані сам проект бюджету, ані його макроекономічні показники, ані остаточну редакцію запропонованих урядом змін до податкового та бюджетного законодавства.

На початку погоджувальної ради глава парламенту Володимир Гройсман наголосив, що перед Верховною Радою постало дуже багато непростих завдань, які вона має виконати, адже люди, країна чекають рішень. В. Гройсман зауважив, що важливість Держбюджету-2015 не викликає сумнівів ні у кого, оскільки головний кошторис дає відповідь мільйонам українців та місцевим громадам, як і з якими коштами житимемо наступного року. Голова Верховної Ради відзначив новий підхід щодо відкритості обговорення проекту бюджету та закликав парламент увесь тиждень працювати над взаємоузгодженими рішеннями. В. Гройсман підкреслив, що при формуванні держбюджету головним підходом має стати децентралізація, що приведе до зміцнення місцевих громад, щоб вони отримали нові інструменти фінансового забезпечення. Крім того, парламент має представити кандидатури до складу Антикорупційного бюро та розглянути ще декілька важливих законопроектів — про скасування позаблокового статусу та про РНБО.

Глава парламенту не виключив, що через дуже обмежений ліміт часу може бути визначено особливий порядок розгляду закону про Держбюджет.

Нинішній пленарний тиждень пропонують провести так. У вівторок у парламенті відбудеться повний пленарний день, упродовж якого депутати мають прийняти законопроекти, подані урядом, за основу. У середу народні обранці працюватимуть у комітетах, у четвер розпочнеться розгляд бюджету. В. Гройсман заявив, що парламент працюватиме над ним стільки, скільки буде потрібно, та що навіть готовий організувати у парламенті невеликий святковий новорічний стіл, щоб прийняти бюджет до нового року.

Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко запевнив, що уряд працює над законопроектами, спрямованими на стабілізацію ситуації у країні. Він повідомив, що у неділю відбулося спільне засідання за участю представників уряду та депутатів із парламентської коаліції щодо першочергових урядових законопроектів — про внесення змін до Бюджетного та Податкового кодексів, а також законопроект про внесення змін до 20 законодавчих актів, які пропонує уряд для наповнення доходної частини бюджету. Ці три законопроекти, пообіцяв Кириленко, уряд після погодження основних макро- і мікроекономічних показників внесе до парламенту до кінця дня, а на пленарному засіданні у вівторок Кабмін представить проект бюджету в парламенті.

Фракція «Народного фронту» підтримала таку процедуру: заслухати бюджет у вівторок у першому читанні, у середу обговорити в комітетах, а з четверга розпочати ухвалення бюджету з тим, щоб увійти у новий рік із бюджетом. Фракція наполягала у вівторок прийняти президентські першочергові законопроекти за основу та в цілому.

Фракція «Самопоміч», за словами її голови Олега Березюка, запропонувала багато змін до Податкового кодексу щодо деолігархізації, зокрема, щодо трансфертного ціноутворення, оподаткування дивідендів, виведених за кордон, збільшення оподаткування підприємств, які видобувають нафту і газ, збільшення акцизів, однак відповідей від уряду на пропозиції фракції ще немає. Фракція також вважає, що середня освіта має бути недоторканною, стипендії не скасовувати тотально, а видавати малозабезпеченим, відмінникам та студентам технічних вишів. «Самопоміч» також запропонувала утворити у парламенті Тимчасову спеціальну комісію із залученням представників громадськості, уряду та адміністрації Президента щодо напрацювання змін до Конституції.

Фракція «Батьківщина» підтримала скасування позаблокового статусу України, оскільки це може сприяти миру в країні, і запропонувала проголосувати президентський законопроект першим у вівторок, але провести детальне обговорення. «Я вірю, що це єдиний шлях, який припинить війну», — заявила лідер фракції Юлія Тимошенко.

«Батьківщина» запропонувала утворити Тимчасову слідчу комісію для контролю за забезпеченням військових у зоні АТО всім необхідним, ротацією, наданням лікування та допомоги пораненим і родинам загиблих. Ю. Тимошенко також повідомила, що в Росії готуються зміни до законодавства щодо відновлення смертної кари, що становить загрозу життю українських полонених, і зокрема, народному депутатові від «Батьківщини», льотчиці Надії Савченко. «Батьківщина» запропонувала цього тижня обрати парламентську делегацію у ПАРЄ та делегувати до її складу Н. Савченко.

Депутатська група «Економічний розвиток» звернула увагу на те, що відсутній алгоритм ухвалення законопроектів, не зрозуміло, чи буде в бюджеті обіцяна децентралізація, про яку багато говорили, чи отримають регіони більше повноважень. Віталій Хомутиннік запропонував запросити на засідання парламенту Голову НБУ для інформації про стабілізацію національної валюти та роботу банків. А якщо НБУ не оприлюднить публічно свою позицію, депутатська група ініціюватиме відставку Голови НБУ Валерії Гонтарєвої.

Під час погоджувальної ради лідер фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко поінформував, що станом на вчорашню ніч між парламентом і урядом досягнуто розуміння, що найбільш критиковані громадянським суспільством та середнім бізнесом новації будуть усунені з проекту закону про Державний бюджет України на 2015 рік та відправлені на доопрацювання.

Ю. Луценко також зауважив, що відбулося три зустрічі прем’єра з керівниками депутатських фракцій, депутати мали змогу бути присутніми на засіданні уряду, присвяченому розробці проекту бюджету.

Водночас парламентарій звернувся до уряду з проханням прискорити технічну роботу і принаймні до обіду подати законопроект про Держбюджет-2015 до парламенту.

Представники інших фракцій на погоджувальній раді вимагали, щоб процес ухвалення бюджету був прозорим і публічним.

Лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко вимагав від уряду відкрити хоча б основні соціально-економічні показники проекту бюджету. Фракція запропонувала заслухати інформацію міністра палива та енергетики про хід опалювального сезону.

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко закликав депутатів накрити святковий стіл не у парламенті, а своїм виборцям. «Найкращим подарунком від уряду для громадян був би скальп із олігарха, а не з учителів, медиків, студентів», — заявив О. Ляшко. Політик також вимагав, щоб бюджет розглядався у відкритому режимі та заявив, що фракція не голосуватиме за бюджет, якщо у ньому не побачать реальної деолігархізації, детінізації, затягування пасків із олігархів, депутатів, чиновників. Фракція також запропонувала викликати на килим Голову НБУ і розказати людям, що відбувається із курсом долара, що очікує людей завтра, а не мовчати.

Депутатська група «Воля народу» ініціює заслуховування інформації про хід антитерористичної операції та створення ТСК для перевірки повідомлень керівництва АТО. Ігор Єремєєв, зокрема, заявив, що в зоні АТО є підрозділи, у яких на сьогодні немає жодної пари зимового взуття. Депутатська група також вимагала закласти у бюджеті індексацію мінімальних заробітних плат та пенсій.

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман закликав депутатів у законотворчій роботі керуватися не кількістю ухвалених законопроектів, а їх якістю. Він наголосив, що робота парламентських комітетів має бути системною, якісною і відкритою.

Для висвітлення роботи комітетів в онлайн-режимі парламент має намір залучати позабюджетні кошти.

Цитата

Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав КИРИЛЕНКО:

 

— Уряд остаточно узгодить всі параметри державного бюджету в частині макропоказників і внесе до парламенту проект закону про Держбюджет-2015. Уряд сподівається на підтримку коаліцією урядових ініціатив.

Дослівно

Голова Верховної Ради України Володимир ГРОЙСМАН:

 

— Я розглядаю бюджет як час, як час реформ. З одного боку, маємо отримати бюджет і час для реформ, з другого боку, провести ці реформи, адже часу у нас обмаль.

Сергій Рибалкa, Юрій Луценко. 

Сергій Пашинський (на передньому плані). 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.