поЧаток на 3-й стор.

Чи є вибір? Вибір сам приїхав до Кам’янця у вигляді інвесторів, що запропонували кам’янчанам скористатися перевагами державної програми за допомогою вигідного й необтяжливого інвестиційного проекту в 320 мільйонів гривень для будівництва комплексу теплоелектроцентралі (ТЕЦ), який забезпечить не тільки енергетичну стабільність Кам’янця, а й нові робочі місця для його мешканців та інші переваги, які може дати наявність у місті серйозного та потужного підприємства. У міськраді цей проект зустріли більш ніж прохолодно. А дарма, бо з огляду на дотаційний бюджет влада мала б думати про те, що інвесторів з добрими намірами треба зустрічати хлібом-сіллю, а не відмахуватися від них, як від набридливої мухи. Варто тільки пригадати минулорічний опалювальний сезон, коли міські очільники мало не щотижня їздили до столиці з простягнутою рукою — за лімітами на газ. Чому сьогодні вони «тримають у секреті» те, що на останніх засіданнях Кабміну заявлено про скорочення на 50 відсотків обсягів споживання пільгового газу?! Для громади Кам’янця є реальна загроза наступний опалювальний сезон розпочати ще гірше, ніж попередній.
Різницю та переваги державної інвестиційної програми над будь-яким кредитом зрозуміти неважко. Та місцева влада не дає громаді змогу дізнатися правду, проаналізувати умови. Інформація про вигідну державну програму — інвестиційний проект — усіляко перекручується або виставляється в негативному світлі. Обидві пропозиції — інвестиція та кредит — презентуються не на рівних умовах: кредит усіляко розхвалюють, як панацею, інформація про інвестиційний проект просто відсутня або ж усіляко замилюється та приховується! Невеличкий матеріал, розміщений на офіційному сайті Кам’янець-Подільської міської ради, було одразу ж знято, щоб люди не могли ознайомитися навіть із презентацією.
Давайте поглянемо, що нам пропонують одні й другі. Світовий банк дає кредит на 100 мільйонів гривень, який потрібно нам із вами через підвищення тарифів повертати. Інвестор вкладає свої кошти та готовий до розмови про зниження чинних тарифів, бо тепло з місцевих відходів (на них працюватиме ТЕЦ) значно дешевше, ніж газ. За кредитною умовою планується будівництво імпортних газових котелень, яке потягне за собою закриття напівдіючої ТЕЦ, напевно, зі скороченням висококваліфікованих працівників — інвестор пропонує викупити недіюче декілька років обладнання та приміщення для його реконструкції за новітніми технологіями із застосуванням сучасного вітчизняного обладнання. І головне, готовий додатково прийняти 40 працівників на ТEЦ та близько 60 — для заготівлі місцевого біопалива. За кредити громада вимушена буде виплачувати понад 10 мільйонів гривень, а при залученні інвестицій бюджет додатково отримуватиме більш як 40 мільйонів гривень, оскільки з виробництва підуть податки. Громаду штовхають на багаторічний марафон виплат кредитних зобов’язань, нав’язаних місцевими чиновниками, яких за два роки просто не буде при владі. Що ж залишить ця міська влада наступникам? Відсотки до сплати, невдоволення та обурення громади. А кам’янчанам та їхнім дітям — боргову яму...
Сергій КРИЖАНОВСЬКИЙ, кам’янчанин.