Учора минуло 83 роки з часу створення Повітряно-десантних військ 
Як відомо, 1930 року під Воронежем уперше було десантовано підрозділ із 12 осіб. Водночас це перше свято в Україні відтоді, як десантні війська виокремили. Тепер це Високомобільні десантні війська з їх окремим командуванням.
З цієї нагоди у Житомирі, на базі 95-ї окремої повітряно-десантної бригади, відбулися урочисті заходи. Бригаду створено 20 років тому. Чимало тут служило тих, хто пройшов через Афганістан. Зокрема полковник Олександр Защитников, який тепер очолює раду ветеранів десантників області — на його рахунку 280 стрибків з парашута.
— ВДВ — особливий рід військ, — каже він. — Коли десантники сидять у літаку з парашутами, немає різниці, хто з них — рядовий, а хто — полковник. Відчуття згуртованості тут надзвичайно сильне.
До речі, син Олександра Защитникова теж обрав професію захисника Вітчизни — навчається у військовій академії.
Воїни бригади виконували миротворчі місії в різних країнах. На жаль, не всі повернулися додому... Учасники свята поклали квіти до пам’ятника десантнику №1 Володимиру Марджелову.
Учора під час урочистостей лунали вітання, кращим десантникам вручали відзнаки. Воїни бригади продемонстрували майстерність володіння зброєю та технікою, до того ж різною: від гаубиці й міномета — до техніки, яку використовує інженерно-саперний підрозділ і зв’язківці. Було продемонстровано також прийоми рукопашного бою.
День відкритих дверей у військовій частині став справжнім святом для дітлахів, які захоплено роздивлялися зброю і техніку, фотографувалися разом з десантниками. А серед тих, хто виступив у концертній програмі, був і Костянтин Куликов — колишній десантник, лауреат конкурсів авторської пісні. І, звісно ж, яке свято в армії без солдатської каші.
Житомир.
 
Старший лейтенант Юрій Острогляд з дружиною Тетяною і сином Богданчиком.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.