На одному з підприємств Коломиї (Прикарпаття) два місяці незаконно використовували працю неповнолітніх. Хлопці віком 14 і 15 років працювали по 14,5 години на день і по 12 вночі, у вихідні й свята. При цьому з ними не було укладено трудового договору і їм не платили зарплату в повному обсязі. За фактом, як передає наш власний кореспондент Галина БРУХАЛЬ, порушено кримінальну справу за статтями 150, 172 КК України (експлуатація дітей і грубе порушення трудового законодавства).

На жаль, цей випадок скоріше правило, ніж виняток в історії працевлаштування неповнолітніх. Період літніх канікул для багатьох школярів — це не лише відпочинок від навчання, а й час заробляти самостійно, щоб без фінансової допомоги мам і тат реалізувати свою мрію про новий мобільний телефон або комп’ютер. А ще — відчути себе дорослим і незалежним.

Утім, знайти місце на трудовому фронті для підлітка «за всіма правилами» досить складно. З одного боку, вітчизняне законодавство захищає працю дітей від експлуатації низкою заборон і обмежень. З другого боку, виконання цих умов закону досить проблемне для роботодавців. Тому далеко не кожний з них захоче легітимно надати роботу хлопцеві або дівчині, яким ще не виповнилося вісімнадцять...

Згідно з КЗпПУ на роботу не приймають осіб, яким ще немає 16 років. Але з дозволу батьків або опікунів 14-літній підліток у вільний від навчання час може спробувати почати трудову діяльність. А роботодавець зобов’язаний укласти з таким співробітником трудовий договір. До того ж неповнолітній звільняється від випробного терміну й матеріальної відповідальності. Ті, кому ще немає 18 років, вийти на кар’єрний старт можуть лише після проходження медогляду. Крім того, ця категорія працює за графіком: 24 години на тиждень 15—16-річні, 36 годин — 16—18-річні.

Як правило, працю старшокласників використовують там, де потрібна некваліфікована робоча сила. Розпочати свою кар’єру можна в ролі офіціанта, сортувальника, промоутера, кур’єра, білетера тощо. При цьому все-таки варто порадитися з батьками, заручитися їхньою підтримкою й оформити відносини з роботодавцем офіційно. У такому разі, принаймні, вас не кинуть на зарплату. Якщо ж домовленість із наймачем буде лише на словах, жодних гарантій одержати зароблене немає.

До речі, на офіційному сайті Державної служби зайнятості на початку липня з’явилася пам’ятка для роботодавців щодо прийому на роботу неповнолітніх. Утім, ті, хто шукає кадри через цю службу, і так діють у рамках закону. Однак далеко не всі шукачі роботи, у тому числі й підлітки, звертаються до офіційних інстанцій. Причина — в банку даних центрів зайнятості пропонують низькі зарплати. І не секрет, що на тіньовому ринку праці можна заробити набагато більше.

Мал. Миколи КАПУСТИ.