На цьому тижні народні обранці розглядатимуть проект бюджету на наступний рік. І хоч мало хто із невтаємничених бачив цей документ на власні очі, експертне середовище уже охрестило його антисоціальним. Мовляв, надто великий фінансовий тягар лягатиме на плечі пересічних українців. Про те, що нам, простим громадянам, доведеться затягнути паски, влада говорила вже неодноразово. Називаючи цей крок безвихіддю... Та громадські активісти, члени партії «Воля» слова можновладців на віру не сприйняли. Проаналізували, порахували — і знайшли альтернативні джерела збільшення надходжень до бюджету: рахунки олігархів та боротьба із корупцією. «27 мільярдів гривень. Цю суму уряд хоче заощадити на простих українцях (скасування та скорочення пільг, заморожування середньої зарплати тощо). Це спроба розв’язати проблеми за рахунок бідних. У багатих можна забрати набагато більше і не допускати до жебрацтва мільйони людей», — заявили учасники учорашньої акції «Олігархи мають заплатити» (на знімку).
Як затягнути паски багатіям — організатори учорашнього пікету і продемонстрували (під час театралізованої акції), і пояснили теоретично. «Ми вимагаємо, щоб бюджет-2015 був збалансований не за рахунок 27 млрд. гривень соціальних видатків, а за рахунок сплати податків олігархами. Це дасть змогу додати до держбюджету майже 100 мільярдів гривень. Неможливо вести до зубожіння вчителів, медиків, студентів, науковців та пенсіонерів», — заявив під час акції народний депутат Юрій Дерев’янко.
Зробити це, буцімто, допоможе прийняття Верховною Радою пакету «антиолігархічних законів». Йдеться про чотири законопроекти, зареєстровані народними обранцями від партії «Воля». Їхні автори пропонують скасувати податкові пільги олігархам, підвищити ставку плати за користування надрами, внести зміни до порядку здійснення держзакупівель і переглянути норми закону «Про акціонерні товариства» щодо кворуму загальних зборів та виплати дивідендів. Автори проектів підрахували: втілення їх у життя дозволить додатково залучити до бюджету понад 100 мільярдів гривень. «Вимагаємо, аби реформи в Україні відбувалися не за рахунок громадян, а за рахунок найбільш забезпечених, а саме — олігархів. Кажуть, що немає грошей на реформи, але ми чудово розуміємо, що гроші в країні є. Просто вони, як і раніше, виводяться через корупційні схеми. Для олігархів, що фінансують політичні партії, у парламенті створюються пільгові умови для ведення бізнесу. Вимагаємо це скасувати», — цитує слова народного депутата Сергія Тарана прес-служба партії «Воля».
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.