Україна крок за кроком приводить своє законодавство у відповідність із європейським і наводить порядок на фармацевтичному ринку. Про це заявила народний депутат від фракції Партії регіонів Тетяна Бахтеєва (на знімку), повідомляє прес-служба ПР. «З першого березня 2013 року в Україні ліцензується імпорт лікарських засобів. А з грудня будуть внесені зміни у відповідні ліцензійні умови та порядок контролю за їх дотриманням», — розповіла вона.

Парламентарій наголосила, що завдяки ліцензуванню імпорту з ланцюжка постачальників буде усунено фірми-посередники, оскільки імпортер повинен буде забезпечити наявність прямого контакту з виробником лікарського засобу, перевірити його на відповідність вимогам належної виробничої практики (GMP). А це вже не тільки гарантія якості препарату, а й зниження ціни.
Крім того, Т. Бахтеєва звернула увагу на те, що тепер ввозити можна тільки ліки з не менш половини терміну придатності, встановленого виробником (якщо цей термін менше одного року), або шести місяців (якщо термін придатності препарату більше одного року).
* * *
Тим часом народний депутат від фракції Комуністичної партії Ірина Спіріна вважає, що рух України до страхової медицини ні до чого хорошого не приведе. Простий громадянин не зможе платити за лікування. Люди звертатимуться до народних методів. Відвідуваність поліклінік упаде, смертність збільшиться.
Як інформує прес-служба КПУ, народний обранець закликає владу подивитися на досвід Росії, яка давно прийшла до страхової медицини, зрозуміла свою помилку й тепер повертається до забезпечення людей загальнодоступним і безплатним лікуванням. «І це єдино вірний шлях, — упевнена І. Спіріна. — Охороною здоров’я має опікуватися держава. Адже це її майбутнє і майбутнє нації. Саме тому медицина повинна бути доступною і безплатною. А щоб добитися цього, потрібно збільшити фінансування системи охорони здоров’я».