У реакторному відділенні першого та другого енергоблоків Рівненської АЕС інспектори МАГАТЕ виконали чергову перевірку наявного ядерного палива та обслуговування встановлених систем відеонагляду та електронних пломб.
Такі заходи вживають з метою перевірки дотримання Угоди про непоширення ядерної зброї, яка була підписана між Україною та Міжнародним агентством з атомної енергії у 1995 році. Основою виконання гарантій МАГАТЕ є державна система, що включає експортно-імпортний контроль за ядерними матеріалами, обладнанням, технологіями, котрі можуть бути використані для створення ядерної зброї.
Час від часу МАГАТЕ контролює, чи відповідні технології використовують лише у мирних цілях. Інспектори перевіряють задекларовану кількість ядерних матеріалів після кожної їх зміни з моменту попередньої інспекції: перевантаження активної зони реактора, отримання свіжого палива та відправлення відпрацьованого.
При цьому використовують спеціальні засоби збереження: електронні та металічні пломби МАГАТЕ, а також системи відеоспостереження. На енергоблоках №1 і №2 для нагляду за переміщенням ядерного палива встановлено дев’ять відеокамер, інформацію з яких зберігають на електронних дисках та серверах. Торік введено систему передачі даних з РАЕС в центральний офіс МАГАТЕ у Відні. Це дало змогу підвищити ефективність та оперативність контролю, значно скоротити кількість та час проведення інспекцій.
З травня 2012 року завдяки високій оцінці МАГАТЕ виконання Україною Угоди про непоширення ядерної зброї, до нашої держави, як і до більшості країн Європи, застосовують спрощений режим перевірки, інформує прес-служба РАЕС.
Рівне.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.