Учора в столиці встановили новий пам’ятник. На його відкритті, щоправда, не було ані червоної стрічки, ані оркестру. Не прийшли й чиновники. І це при тому, що саме їм, певною мірою, новий монумент і присвячується. Дві громадські організації («Андріївсько-пейзажна ініціатива» та «Київський живопис») подарували киянам та гостям міста пам’ятник Дерибану. Встановили його у невипадковому місці — у Десятинному провулку. Саме тут уже тривалий час точиться боротьба між активістами та забудовниками. Як уже писав «Голос України», на місці, де згідно з археологічними розвідками є рештки фундаменту колишнього палацу-резиденції князя Володимира (Х ст.), забудовник має намір звести комплекс будівель адміністративного та господарського призначення. І важливий нюанс цієї справи: замовником робіт виступає Українська православна церква Київського патріархату.

Активісти громадських організацій переконані: заплановане і уже частково розпочате будівництво є незаконним. Поки що цю думку, вочевидь, розділяє і Феміда. У червні цього року Окружний адміністративний суд постановив: визнати нечинним та скасувати пункт рішення, яким Київрада передавала ділянку у володіння УПЦ КП, і скасувати розпорядження про надання дозволу на проектування та будівництво комплексу будівель. До набрання чинності рішенням суду, тобто до того часу, доки справа не пройде апеляційний розгляд, будь-які роботи по той бік зеленого паркану здійснювати заборонено.
Учасники учорашньої акції пообіцяли протистояти забудові цієї ділянки до кінця. Нещодавно вони також направили петицію міністру культури Леоніду Новохатьку з вимогою провести внутрішнє розслідування і покарати чиновників Департаменту культурної спадщини та культурних цінностей, які видавали та погоджували дозволи на проведення будівельних робіт. Мовляв, робили вони це, порушуючи закони. До слова, як уже неодноразово наголошував прес-центр Київської патріархії, усі необхідні дозволи та документи на проведення будівельних робіт у них є.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.