У нашій країні однією з найгостріших комунальних проблем залишається перероблення побутових відходів. На жаль, нині спостерігається тенденція до їх збільшення. Щороку утворюється 12—15 мільйонів тонн твердих побутових відходів, які захоронюють на близько шести тисячах полігонів та звалищ і 33 тисячах несанкціонованих сміттєзвалищ. Майже 90% полігонів не відповідають елементарним вимогам екологічної безпеки. Для розв’язання цієї проблеми необхідні зміни в законодавстві. Тож саме нормативно-правове забезпечення поводження з відходами обговорювали під час учорашнього круглого столу народні депутати, представники уряду, бізнесу, громадських організацій, науковці.

Народний депутат від фракції «Батьківщина» Андрій Шевченко підкреслив: «Для того, щоб отримати іншу якість, потрібно змінити системно підхід до сміття і до його переробки. Тому одним із варіантів вирішення цієї проблеми є законопроекти «Про внесення змін до Податкового кодексу» і «Про внесення змін до Бюджетного кодексу». Автори документів — парламентарії із фракції «Батьківщина» Максим Бурбак, Тетяна Слюз, Володимир Полочанінов, Андрій Шевченко.

Перший проект закону запроваджує обов’язковий збір для юридичних осіб незалежно від форм власності та підприємців, які здійснюють виробництво упаковки або товарів у ній на території України або імпортують їх. Ставка збору визначається залежно від матеріалу упаковки. До того ж пропонується створити умови для стимулювання використання екологічно безпечних видів упаковок, період розкладу яких становить не більше трьох років.

Другим законопроектом передбачається, що кошти, які надійшли від збору виробників та імпортерів, зараховуються до спеціального фонду державного бюджету і спрямовуються на оплату послуг з перероблення побутових відходів.

«Насамперед, ми відчуваємо настороженість виробників, — каже А. Шевченко. — Вони насторожені тим, що лише на них покладуть плату за переробку сміття. Крім того, жоден виробник не хоче платити двічі. Запровадження нового збору для нас автоматично означає ліквідацію неефективного витрачання грошей».

Народний депутат підкреслив, що застороги виробників почуті й абсолютно зрозумілі. Не в наших інтересах зробити так, щоб компанії, які створюють робочі місця та примножують добробут і багатство в країні, залишилися проігнорованими. Спільна платформа очевидна: рішення мають бути захищені від корупції.

Парламентарій порадив дивитися ширше на ці законопроекти, оскільки вони проблеми не розв’яжуть. Тому потрібно дуже серйозно думати про якісно інші підходи до збору і сортування сміття, про запровадження нових технологій, будівництво заводів, зміну культури громадян. «Восени формалізуємо ширше коло зацікавлених осіб, зокрема підключимо профільний парламентський комітет. Сподіваюся, ці законопроекти знайдуть підтримку в сесійній залі незалежно від партійних уподобань», — зазначив він.

Представник Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Олександр Ігнатенко висловив певні застереження щодо сплати подвійного збору, адже це може призвести до подорожчання продукції, яка виготовляється в упаковці. Він нагадав, що згідно з постановою Кабінету Міністрів «Про впровадження системи збирання, сортування, транспортування, переробки та утилізації відходів як вторинної сировини» нині відповідні ставки сплачуються. Встановлення ставок збору, які вказані в законопроекті, на його думку, потребують ретельного аналізу. «Взагалі ми підтримаємо цю ініціативу та готові долучатися до діалогу», — сказав О. Ігнатенко.

Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко вважає, що Україна вже давно потребує створення окремої галузі економіки з переробки відходів. Для цього повинні бути відповідна законодавча база, технологічні розробки тощо. Також держава має запровадити на початковому етапі певні преференції для приведення приватних інвестицій. Лише тоді все це може запрацювати як система.

Генеральний директор корпорації «Укрвторресурси» Андрій Грущинський запропонував створити контролюючий орган за наданням послуг з переробок, передбачити в законодавстві чітке визначення «екологічна упаковка» та штрафні санкції за забруднення території.

Народний депутат України Андрій Шевченко, голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.