Справжня тропічна злива минулого вівторка пообіді накрила Луцьк. За дві з половиною години в місті випало 122 міліметри опадів за місячної норми 76. Рівень води в ріці Стир піднявся на 45 сантиметрів.
Такі зливи, як сказала черговий інженер-синоптик Волинського гідрометеоцентру Алла Адамська, бувають лише раз на сто років. У книзі «Климат Луцка» (Ленинград, Гидрометеоиздат, 1988), згадується злива 4 серпня 1959 року. Тоді протягом дня в Луцьку випало 114 міліметрів опадів. Ще 78 міліметрів дощу пролилося напередодні — 3 серпня. Рівень води в Стиру тоді за добу піднявся на 180 сантиметрів.
Цього разу небесний водоспад спричинило прохолодне вологе повітря, яке прийшло на Волинь з Атлантики і зіткнулося над Луцьком з надзвичайно гарячим потоком (того дня в обласному центрі було +31).
Дощ розпочався у вівторок о 15.04. За лічені хвилини вулиці міста перетворилися на бурхливі потоки. Припинили рух усі тролейбуси і більшість маршрутних таксі, в значній частині міста не було енергопостачання, зникли зображення на підключених до кабельної мережі телевізорах. Почало підтоплювати розташовані у низьких частинах міста магазини. Як завжди, в епіцентрі надзвичайної ситуації опинилася міська клінічна лікарня, яка через високий рівень води на прилеглих магістралях була блокована для під’їзду машин швидкої допомоги. Довелося викликати пожежників з насосними станціями. На вулицях Драгоманова, Ківерцівській, Набережній рятувальні бригади приймали повалені дерева і зламане гілляччя. Злива припинилася приблизно о 18.00. Подачу струму було відновлено вже після 21.00.
Цікаво, що як і 1959 року, злива мала локальний характер. Основний удар на себе прийняв Луцьк. У Луцькому ж районі, як повідомив голова районної ради Ігор Волошенюк, дощ не був таким інтенсивним і не завдав шкоди посівам сільськогосподарських культур. У райцентрах Ковель та Любешів, наприклад, випало усього два міліметри опадів, у Володимирі-Волинському — менше одного, в Маневичах — 16, Світязі — 15.
На щастя, як прогнозують синоптики, подібних злив найближчим часом у Луцьку не буде.
Попри те, що стихійне лихо завдало місту чимало клопотів, а його мешканцям — незручностей, лучани і в найтяжчі хвилини не втрачали оптимізму. Соціальні мережі, зокрема, рясніють різними «прикольними» фотознімками. На одному з них зображено двох молодиків, які стилем кроль перепливають один із проспектів міста (на знімку), на іншому — хлопця, що прогулюється вулицею на надувному човні. Цікаво, що люди охоче допомагали один одному в скрутних ситуаціях.
Волинська область.
Фото Василя ОХРІМЕНКА із сайту «ВолиньPOST».