З метою усунення соціального напруження в суспільстві народні обранці від фракцій «Батьківщини» і «УДАРу» пропонують внести зміни до Податкового кодексу щодо оподаткування доходів громадян України, які працюють за її межами. Відповідний законопроект вже зареєстрований у Верховній Раді.

Документ встановлює нульову ставку для платників податків, які отримали дохід із-за кордону від членів сім’ї першого ступеня споріднення, опікунів або піклувальників або в подарунок за договором дарування.

Нині, згідно зі ст.170 Податкового кодексу, кошти, отримані з-за кордону, перераховуються в гривні, включаються до загального річного доходу платника податку, фіксуються в декларації та оподатковуються за ставкою 15%. Ставка 17% стягується з середньомісячного доходу в розмірі, що перевищує десять мінімальних зарплат. «Люди, які легально працюють за кордоном і пересилають кошти в Україну, не повинні платити другий податок ще й на Батьківщині», — пояснив народний депутат, співавтор законопроекту Андрій Парубій (фракція «Батьківщина»).

На думку парламентаріїв, норма про оподаткування українських заробітчан є не лише антисоціальною і дискримінаційною, а й тягне за собою низку негативних наслідків. А саме: функціонування нелегального ринку переказів, що призводить до створення численних схем шахрайства; уповільнення росту малого підприємництва за рахунок зменшення інвестування коштів, зароблених за кордоном; зловживання фіскальними органами шляхом здійснення вибіркового застосування санкцій до неплатників тощо.

«Якщо не звільнити від оподаткування кошти трудових мігрантів, гроші через кордон передаватимуть водіями, митниками та всілякими шахраями», — наголосив народний депутат, співавтор документа Ярослав Дубневич (фракція «УДАР»).

За інформацією Міністерства соціальної політики, з 2010 по 2012 рік за кордоном працювали 1,2 мільйона українців. За неофіційними даними, кількість трудових мігрантів перевищує п’ять мільйонів осіб. 

Нагадаємо, на парламентських слуханнях про трудову міграцію представники Світового конгресу українців назвали податок на іноземні доходи однією з основних проблем. Зокрема, вони зауважили, що перекази трудових мігрантів є головним наповнювачем бюджету. Приміром, за їх даними, у 2011 році мігранти переказали в Україну 7 мільярдів доларів, а в 2012-му — 7,5 мільярда доларів.

У Міндоходів до перспективи скасування податку ставляться насторожено. «Законопроект має бути розглянутий у профільному комітеті, а потім направлений до нас на експертну оцінку. Ми користуємося нормами Податкового кодексу. До тих пір поки норму про оподаткування іноземного доходу не скасують, ми її виконуватимемо», — сказав заступник начальника прес-служби відомства Андрій Соколов.