Найближчими днями опозиція оскаржить у Верховному Суді України рішення про взяття під варту екс-прем’єра Юлії Тимошенко, оскільки від учора набрало чинності рішення Європейського суду з прав людини, в якому, зокрема, йдеться і про політичні мотиви арешту Тимошенко. Про це заявили на брифінгу лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк та перший заступник голови фракції Олександр Турчинов.

«Сьогодні офіційно набрало чинності рішення Європейського суду щодо незаконного ув’язнення Тимошенко, але на сьогодні це рішення не виконано, — сказав Яценюк. — Усі посадові особи — від слідчих, прокурорів до судді, котрі виносили рішення про арешт, мають понести кримінальну відповідальність». Яценюк укотре заявив, що звільнення Тимошенко є однією з передумов підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а першим кроком до цього, за його словами, має стати надання змоги екс-прем’єру отримати лікування за кордоном.

«Очікуємо від Президента Віктора Януковича відповідального політичного рішення на підставі рішення Європейського суду з прав людини», — відзначив Яценюк.

О. Турчинов зауважив, що рішення Європейського суду є обов’язковими для виконання. До цього захисник Тимошенко Сергій Власенко додав, що з набранням чинності рішення Європейського суду щодо справи Тимошенко у її захисту з’явилися законні підстави звернутися до Верховного Суду України щодо скасування так званої газової справи, і захист Тимошенко зробить це найближчим часом.

А якщо впродовж 15 днів Верховний Суд не прийме до розгляду апеляцію захисту Тимошенко, опозиція має намір апелювати до вищого органу Ради Європи — Комітету міністрів Ради Європи, на котрий покладено функції нагляду за виконанням рішень Європейського суду з прав людини (згідно зі ст. 46 Європейської конвенції з прав людини).

Водночас у Мін’юсті України раніше заявляли, що рішення Європейського суду у справі Тимошенко повністю виконано, оскільки парламент ухвалив новий Кримінальний процесуальний кодекс, і він уже набрав чинності.

Під час прес-конференції голова Центрального штабу партії «Батьківщина» Олександр Турчинов, голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк та захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко (на знімку зліва направо).

Фото Олександра КЛИМЕНКА.