Зрошувані землі Таврії можуть позбавити поливу
У розпал сезону дозрівання врожаю без води для поливу садів, плантацій городини, кукурудзи та соняшнику можуть залишитися селяни півдня країни. Понад вісімсот місцевих сільгосппідприємств різних форм власності беруть воду для зрошення з Каховського магістрального каналу на Херсонщині, уклавши з його управлінням відповідні угоди. Управління КМК, у свою чергу, щодня витрачає на це електроенергії на півтора мільйона гривень.
Раніше кошти, що надходили на рахунок Каховського магістрального каналу, одразу ж транзитом ішли постачальникам електроенергії, але Держказначейство вже два тижні блокує ці платежі, і в зрошенців зависло там понад 17 мільйонів гривень. Якщо гроші не перерахують до кінця першої декади серпня, енергетики матимуть законне право відключити насосні станції магістрального каналу.
«За такого розвитку подій вода на поля з каналу надходити перестане, і втрати від загибелі врожаю обраховуватимуться вже навіть не десятками чи сотнями мільйонів, а мільярдами гривень, — додає начальник управління КМК Юрій Ващенко. — Про тривожну ситуацію ми поінформували і Держводагентство України, і керівництво Херсонської облдержадміністрації, однак зрушень досі немає».
На додачу, й агрофірми-користувачі встигли заборгувати магістральному каналу близько восьми мільйонів гривень за його послуги. В інших підприємств регіону, що забезпечують роботу місцевої системи зрошення, також накопичуються борги. І це також погіршує ситуацію: адже свої зобов’язання перед селянами меліоратори Херсонщини навіть перевиконали, сповна використовуючи власні ресурси та здійснюючи полив на 290,5 тисячі гектарів полів, підтримуючи у затопленому стані 7,5 тисячі гектарів рисових чеків. Тепер постачальники життєдайної вологи чекають такої ж відповіді від держави та сільськогосподарських підприємств. Адже про інші варіанти їм навіть говорити не хочеться — вони матимуть катастрофічні наслідки.