Силами Волинської гідрогеологічної меліоративної партії в Ратнівському районі відновлено три спостережні свердловини. Тепер працівники водного господарства та екологи краю зможуть контролювати ситуацію в зоні впливу Хотиславського крейдяного кар’єру, експлуатацію якого інтенсивно розпочала сусідня Білорусь за кілька сотень метрів від кордону з Україною. Цей об’єкт становить небезпеку для екосистеми Волинського Полісся, передусім для розташованих неподалік Шацьких озер і, зокрема, найбільшого з них — Світязя.
У 1992 році для створення контролю за можливими змінами в природному середовищі під час будівництва й експлуатації Хотиславського кар’єру силами Інституту водних проблем і меліорації було створено два створи спостережних свердловин. 1998-го роботи з розробки кар’єру було призупинено, в зв’язку з чим деякі свердловини було ліквідовано, деякі — законсервовано, працювало лише дві — біля озера Турське (село Тур) та поблизу села Гута.
А останніми роками розробка Хотиславського кар’єру активізувалася. ІВПіМ та Волинська ГГМП відновили три свердловини (на знімку) і продовжили спостереження за рівневим, гідрохімічним режимом ґрунтових і підземних вод та за якісним складом поверхневих вод і ґрунтового покриву.